Na výchovné dosáhnou i budoucí důchodkyně. Bonus ale klesne o stovky korun

V prvním roce přechodného období klesne nově přiznané výchovné na 300 korun za jedno dítě. Další rok má činit 200 korun a od roku 2029 to bude už jen stokoruna.

V prvním roce přechodného období klesne nově přiznané výchovné na 300 korun za jedno dítě. Další rok má činit 200 korun a od roku 2029 to bude už jen stokoruna. Zdroj: E15 (Midjourney)

Až do konce desetiletí budou moci především ženy, které pečovaly o děti a nastoupí v řádném termínu do starobního důchodu, žádat o příplatek ve formě výchovného. Do roku 2027 to bude stávajících 500 korun měsíčně za potomka. V dalších třech letech ale začne stát částku snižovat. Nepocítí to jen penzistky, které se staraly o tři a více dětí.

„Abychom ve druhé polovině dekády nespouštěli vlny žádostí o předčasné důchody, výchovné po roce 2027 nezrušíme úplně. Bude se postupně snižovat ve třech krocích,“ řekl e15 šéf rezortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka.(KDU-ČSL).

Návrh důchodové reformy, který je nyní v mezirezortním připomínkovém řízení, předpokládá, že v prvním roce přechodného období klesne nově přiznané výchovné na 300 korun za jedno dítě. Další rok má činit 200 korun a od roku 2029 to bude už jen stokoruna. Teprve se začátkem nového desetiletí příspěvek skončí. 

„Až do konce života ale bude výchovné zachováno všem, kterým už přiznáno bylo nebo jim do roku 2029, byť snížené, ještě přiznáno bude,“ zdůraznil ministr práce.

„Trest“ za rodičovskou zmizí

Počínaje rokem 2027 vstoupí zároveň v platnost rodinný vyměřovací základ. Za dobu, kdy je žena nebo muž na mateřské a rodičovské dovolené, jim bude do důchodu započítávána průměrná mzda v daném období. Případně to bude více, pokud měli nadprůměrný výdělek.

„Především matky byly trestány za to, že výchovou dětí ztratily platový a kariérní růst. Ale zatímco výchovné řeší důsledek, rodinný vyměřovací základ odstraní příčinu této nespravedlnosti,“ dodal Jurečka.

Konec výchovného, jemuž bude předcházet postupný tříletý pokles, odůvodňuje rezort práce daty o vyrovnání rozdílu mezi důchody mužů a žen. Platí to u seniorek, které mají jednoho nebo dva potomky. U žen se třemi a více dětmi však disproporce trvá. Proto jim zůstane nárok na výchovné ve výši 500 korun.

Je to kosmetická změna, tvrdí opozice

Opozice je k rodinnému vyměřovacímu základu skeptická. „Víceméně je to změna parametrická, kosmetická. Důležité je vyřešit to systémově tak, aby se Česká správa sociálního zabezpečení nemusela zabývat různými spory, kdo, v jakém období a jak dítě vychovával a pečoval o něj,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka. SPD by výchovné zachovala. Argumentuje hlavně tím, že příplatek vyplácí stát teprve od letošního ledna.

O výchovné vedly strany současné vládní koalice spory už při vyjednávání o konsolidačním balíčku. Jen letos bonus spolkne kolem dvaceti miliard korun ročně a bude tvořit třetinu schodku penzijního systému.

Výchovné prosadila v minulém volebním období ČSSD s pomocí lidovců. Nenavrhli však žádné opatření, jímž by zacelili finanční díru, což v té době kritizovala pravice i řada analytiků. Loni na to poukázala také Národní ekonomická rada vlády (NERV).

„Je to zbytečné přidání dalšího parametru do penzijního systému. Nelze zpochybnit, že výchovné pomohlo velkému množství lidí, zejména žen, obsahuje ale několik nedořešených problémů. Navíc jde o jednu z největších výdajových položek veřejných financí, proti níž nebyly nalezeny adekvátní příjmy nebo úspory,“ uvedl NERV.

Jak bude stát vyplácet výchovné budoucím seniorkám

 1 až  2 děti3 a více dětí
2027300500
2028200500
2029100500

Pramen: MPSV