Najde policie peníze v matraci? Nebo v krabici od vína? Fortuna se omlouvá Ivanu Langerovi. Musí

Ivan Langer

Ivan Langer Zdroj: Michael Tomeš, E15

Fortuna se musí omlouvat
Fortuna
3
Fotogalerie

Tahla společenská sázka nevyšla. Sázková kancelář Fortuna se omlouvá bývalému ministrovi vnitra Ivanu Langerovi za sázky, které o něm v minulosti vypsala: například zda policie nalezne v souvislosti s korupcí peníze u Langera v matraci či v krabici od vína. “Chtěli jsme být vtipní, ale musíme se omluvit,” píše aktuálně Fortuna na svých webových stránkách. O nutnosti omluvy rozhodl loni soud.

Fortuna sázky vypsala v reakci na Langerovo zadržení policií. Dnes se omlouvá. “Zejména se omlouváme za sázky, zda bude Ivan Langer obviněn z korupce, zda policie oznámí nález peněz u něj v krabici od vína nebo v krabici od bot či v nádržce na WC, v matraci, v polštáři nebo peřině či zda bude obviněn z krádeže jízdního kola nebo z vlastizrady,” píše Fortuna na svém webu.

Zároveň se kancelář musí omlouvat za výroky mluvčího Petra Šraina a manažera Michala Hanáka. Šrain tehdy v tiskové zprávě uvedl, že David Rath peníze skrýval v bedně od vína, Kott s Pancovou coby kompot v zavařovačkách a že se dá spekulovat, jak kreativní mohl být při skrývání případných nelegálních výnosů Langer. Hanák vyslovil, že ve hře je obvinění z lecčehos, od krádeže jízdního kola až po vlastizradu, za kterou by někteří mohli klidně považovat zrušení finanční policie, které měl Langer na svědomí.

Soud loni rozhodl, že Fortuna musí omluvu na svém webu ponechat patnáct dnů. „Soud neodpírá žalovaným vypisovat sázky na události veřejného zájmu, nesmí se tak však dít způsobem, který by byl vůči osobě, na kterou se sázky vztahují, dehonestující,” vysvětlovala loňský rozsudek soudkyně Iveta Nedozrálová. Langer žádal pětimilionové odškodnění, soudkyně mu přiznala sedmdesát tisíc.

Spor Langera s Fortunou začal soud řešit koncem roku 2016. Vznikl tím, že Fortuna reagovala vypsáním sázek na Langerovo zadržení policií v říjnu roku 2015 v souvislosti s kauzou Vidkun. Provedla u něj domovní prohlídku, Langer však nakonec z ničeho obviněn nebyl.

Takto se Fortuna musí omlouvat na svém webu:

Fortuna se musí omlouvatFortuna se musí omlouvat|Jiří Liebreich