Nájemci kobek na pražských náplavkách jsou již vybraní. Radní je schválí v červenci

Rašínovo nábřeží se v následujících měsících promění k lepšímu. První opravy začaly.

Rašínovo nábřeží se v následujících měsících promění k lepšímu. První opravy začaly. Zdroj: Eva Fornálová

Podle kurátora pražských náplavek Jiřího Sulženka by v kobkách měl vzniknout mix originálních gastro zařízení, ateliérů či galerií.
Staveniště pro velké kobky, kde působil například Bajkazyl, se bude předávat po 27. dubnu.
Opravy kobek by měly skončit v září.
Oficiálně jména pronajímatel zveřejní po schválení Radou hlavního města Prahy.
Náplavka na opačném břehu je celá rozkopaná.
9
Fotogalerie

Proměna pražských náplavek se chýlí ke konci. Nájemci zrekonstruovaných kobek na břežích Vltavy jsou vybráni, oficiálně budou ohlášeni po schválení Radou hlavního města Prahy. 

„Nájemci kobek jsou již vybraní. Čekáme ještě ale na usnesení Rady hl.m. Prahy, ke kterému by mělo dojít v červenci," říká Jiří Sulženko, kurátor pražských náplavek ze společnosti Trade Centre Praha, která pražské náplavky spravuje.

Kvůli zdržení stavebních prací se posune i termín otevření kobek. Aktuálně má pronajímatel k dispozici vyhodnocení ročního využívání vratných kelímků a zároveň novou limitovanou designovu sérii od Nikoly Logosove. Na náplavkách byla rovněž zavedena přísnější pravidla pro pořádání akcí.

„Vratné kelímky o velikosti 0,5 l se na náplavce využívají již od září loňského roku. Jako první byly zavedeny na farmářských trzích a postupně si je na náplavkách osvojila většina provozovatelů lodí i organizátorů jednorázových akcí. Prozatím se na náplavkách od září 2018 do června 2019 opakovaně využilo již 25 tisíc vratných kelímků, což odpovídá úspoře téměř 21 velkých kontejnerů s plastovým odpadem. To jsou myslím skvělá čísla. Věřím, že unikátní edice s motivem náplavky přispěje k jejich rostoucí oblibě. Podle zájmu ze strany veřejnosti se rozhodneme, zda budeme s limitovanými edicemi vratných kelímků s unikátními pražskými motivy pokračovat,“ říká Jan Chabr, radní hlavního města Prahy pro majetek. 

„Limitovanou edici děláme proto, abychom otevřeli možnost pracovat se špičkovými výtvarníky a popularizovali službu vratných kelímků. Nikola je skvělá výtvarnice a věřím, že i její design přispěje k tomu, že lidé vratné kelímky budou používat i jinde než na náplavkách,“ doplňuje Sulženko.

Autorka designu Nikola Logosová je držitelkou ocenění Nejkrásnější kniha roku a Zlatá stuha. Věnuje se ilustrování plakátů a především dětských knih. V minulosti spolupracovala například se studiem Najbrt, Hospodářskými novinami, Meetfactory nebo časopisem Nový prostor.