Nákaza covidem tento týden v Česku zpomalila, opatření jsou na místě, uvedl Prymula

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) Zdroj: Blesk: Jakub Poláček

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO)
2
Fotogalerie

Nárůst počtu nových případů nemoci covid-19, který byl minulý týden exponenciální, podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly nyní zpomalil. Čtvrtečních 2913 nakažených považuje za maximum tohoto týdne.

„Nejde nám ani tak o to, jestli máme 2000 nebo 3000 nově pozitivních, ale o to jakým způsobem tato data ovlivňují náš systém a jeho kapacitu,“ řekl ministr. Záleží na tom, zda narůstají počty hospitalizovaných, vyžadujících plicní ventilaci, nebo počty úmrtí. „Tato data jsou naprosto reálná, opatření jsou proto naprosto na místě,“ dodal.

Testovací kapacita by se měla podle Prymuly navýšit na 30 tisíc testů denně, současná je asi 23 tisíc. „Páteřní síť v nemocnicích by měla dále narůstat z 8000 na 12 tisíc,“ uvedl. V současné době se podle něj zapojuje akademický sektor. „Díky pojišťovnám se daří nalézat model, jak tato pracoviště zaplatit,“ dodal.

Odběrová centra u největších nemocnic mají podle Prymuly fungovat osm hodin denně a udělat aspoň 1000 odběrů denně, u regionálních nemocnic by měla být otevřena aspoň pět dní v týdnu s podobnou kapacitou. Ostatní centra by měla fungovat aspoň tři dny v týdnu a čtyři hodiny denně.