Národní třída a její okolí se výrazně mění, developeři investují miliardy

Kancelářské centrum Albatros Pražské správy nemovitostí na Národní třídě. Aktuálně zažívá velkou rekonstrukci.

Kancelářské centrum Albatros Pražské správy nemovitostí na Národní třídě. Aktuálně zažívá velkou rekonstrukci. Zdroj: Michael Tomeš, E15

Socha Franze Kafky od Davida Černého u obchodního centra Quadrio
Palác Národní přejmenovaný později na Drn je novou dominantou Národní třídy.
Kancelářské centrum Albatros Pražské správy nemovitostí na Národní třídě.
Národní třída v Praze.
Víceúčelové centrum Quadrio se stalo ohniskem změny celé lokality kolem Národní třídy.
6
Fotogalerie

Zatímco před čtyřmi lety se měsíčně za metr čtvereční obchodů v Praze u Národní třídy platilo nejvíce šedesát eur, nyní je to až dvojnásobek. Díky realitním investicím není změnám konec.

V lokalitě kolem pražské Národní třídy a v blízkosti přilehlé stanice metra se výrazně mění skladba retailu, kaváren a restaurací. Pomohly tomu miliardové investice developerů. Mezi nimi vynikají víceúčelové centrum Quadrio nad stanicí metra Národní a nedávno dokončené kancelářské centrum Drn na Národní třídě.

„Před otevřením Quadria byla maximální dosažitelná úroveň měsíčního nájmu v lokalitě do šedesáti eur za metr čtvereční. Stávající výše nájmu je v dnešní době u těch nejlepších retailových jednotek i více než dvojnásobná,“ řekl specialista na retail Jan Voslář z poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Před několika lety byla v ulicích kolem Národní třídy podle konzultantů nemyslitelná přítomnost značek jako je kavárenský řetězec Starbucks. Nyní provozuje pobočku na rohu Purkyňovy a Spálené ulice. Hned vedle otevřela bistro veganská síť Vegg-Go.

Změnou již prošlo i samotné Quadrio. To se přitom otevřelo teprve na konci roku 2014. V centru minulý rok vzniklo celé patro věnované gastronomii. „Zatímco původně první patro Quadria příliš nefungovalo, v posledním čtvrtletí loňského roku tam restaurace obsloužily přes 250 tisíc lidí,“ uvedl správce obchodních center Pavel Ebr ze skupiny CPI, které Quadrio patří.

Do lokality kolem Národní ve větší míře směřují rovněž turisté. Láká je mimo jiné pohyblivá socha Franze Kafky od umělce Davida Černého stojící před Quadriem. Do této části lokality se nedávno navíc otevřela nová pasáž směrem k Palackého a Vodičkově ulici. Umožnila to dostavba bytového, kancelářského a retailového projektu Rosetta Palace, který financovala Elena Pasquale z rodiny ovládající Karlovarské minerální vody

Velkými změnami prochází rovněž samotná Národní třída. Do části, která se dotýká Jungmannova náměstí, se začíná přelévat provoz z prestižní nákupní třídy Na Příkopě. Velkou rekonstrukcí v současnosti prochází Palác Ara i secesní palác na Jungmannově náměstí 1.

„Na Národní třídě a okolí je ještě určitě další potenciál pro růst nájemného,“ dodal poradce Voslář z Cushman & Wakefield. Pomůže tomu například rozsáhlá přestavba kancelářské budovy Albatros, kterou v současnosti dělá Pražská správa nemovitostí.

Ve směru k Národnímu divadlu změnilo charakter ulice nové administrativní centrum Drn. Nedávno ho tam dostavěla developerská společnost Sebre miliardáře Petra Němce.

Hned vedle chystá velké změny s Palácem Dunaj realitní skupina Zeitgeist. Nemovitost koupila loni. „Místo je natolik unikátní, že jsme se rozhodli nepospíchat a vytvořili jsme tři různé byznys plány,“ sdělil šéf firmy Zeitgeist Peter Noack. Ve hře je přeměna paláce na byty, ale i kancelářské využití. 

Ve čtvrtek si v sekci E15 Premium přečtěte, jaký realitní projekt odstartoval u Národní třídy Karel Schwarzenberg.