Největší brzda rozvoje Prahy? Nedostatečné dopravní spojení

Pražský okruh

Pražský okruh Zdroj: ctk

pražský okruh
Pražský okruh
Pražský okruh
Na Pražském okruhu kolony.
5
Fotogalerie

Rychlodráha či metro na letiště, dokončení vnitřního a vnějšího okruhu metropole. To jsou projekty, které metropoli chybějí.

Nejbolestivějším místem, které brzdí další rozvoj hlavního města, je dopravní infrastruktura. Shodla se na tom většina odborníků oslovených pro nový magazín E15 Premium s názvem Jak se staví nová Praha.

Nejčastěji zmiňovaný projekt, který českému hlavnímu městu chybí, bylo desítky let slibované kvalitní spojení mezi centrem města a letištěm v podobě rychlodráhy či metra, anebo dokončení vnitřního a vnějšího okruhu metropole. „Rychlá dostupnost a propojení městských částí jsou základem rozvoje a otevřou nové možnosti bytové a komerční výstavby,“ říká výkonný ředitel developerské skupiny Lighthouse Group Tamir Winterstein.

„Praha je jedním z mála velkých evropských měst, která takové propojení nemají, a cestující, kteří přiletí do Prahy, jsou odkázáni na alternativní způsoby dopravy, většinou nákladnější,“ přidává se předseda představenstva stavební společnosti Hochtief Tomáš Bílek.

Kromě toho by na základě zjištění mezi odborníky Praze slušel i nějaký převratný architektonický projekt s unikátním pojetím a autenticitou. „Takový, který by byl nejen odvážný, kvalitní a současný, ale zároveň by harmonicky zapadal do původní zástavby,“ je přesvědčen spolumajitel realitní kanceláře Prokop Svoboda.

Video placeholde
Letiště Václava Havla • Jiří Liebreich, Jan Pavec

Místa pro výstavbu je totiž podle dostupných informací stále dostatek, problémem ovšem je, že výstavbu na velkých rozvojových územích, jako jsou například Bubny či jižní část nákladového nádraží Žižkov, brzdí dlouhodobě stavební uzávěry. „Město by mělo mít koncepci, jak území využívat a kombinací srozumitelných pobídek a regulativů se zasadit o realizaci takové koncepce,“ jsou přesvědčeni autoři analýzy Deloitte Evropský Habitat vycházející z názorů odborníků.

Více již brzy v magazínu E15 Premium.