Nové vedení Prahy už "čistí" - vyměnilo dozorčí radu dopravního podniku

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: E15

Po vyhozených sekretářkách bývalých radních za ČSSD nová pražská koalice ODS a TOP 09 sáhla k dalšímu personálnímu kroku. Radní dnes odvolali několik členů dozorčí rady dopravního podniku, který je největší městkou firmou, a nahradili je lidmi spřízněnými s novou koalicí.

O své dosavadní posty přišli Milan Richter, Dalibor Mlejnský a Marek Ječmének (všichni ODS) a také bývalý náměstek primátora za sociální demokracii Antonín Weinert. Vedle dosavadních zástupců TOP 09 Jiřího Pařízka a Jiřího Nouzy má být nově jmenován jejich stranický kolega Michal Štěpán a rovněž občanský demokrat Karel Hanzlík.

TOP 09, která vyhrála loňské volby v hlavním města, tak získala v dozorčí radě silnější zastoupení. Ve funkcích zatím zůstanou předseda Miloslav Ludvík (ČSSD) - zároveň šéf motolské nemocnice - a místopředseda David Vodrážka (ODS).

Personální změny v kontrolním orgánu Dopravního podniku hlavního města Prahy se po událostech na magistrátu z minulého týdne očekávaly. Šéf pražské ODS Boris Šťastný minulý týden nejprve navrhl vypovědět dosavadní koalici s ČSSD. O budoucí spolupráci chtěl jednat s TOP 09, primátor Bohuslav Svoboda ho ale předběhl a ve čtvrtek ráno podepsal s TOP 09 koaliční smlouvu.

Richter, Mlejnský a Ječmének bývají spojováni s minulým vedením města a tedy s lidmi kolem Šťastného, s nimiž měl Svoboda v minulosti spory.

Dopravní podnik ročně dostává z městského rozpočtu více než deset miliard korun.

Další zástupci ČSSD, kteří z městských firem zřejmě odejdou:

Pražská energetika

• Petr Hulinský - předseda dozorčí rady
• Petr Dolínek - člen dozorčí rady

(roční odměna 116 958 Kč pro člena dozorčí rady)

Pražská plynárenská

• Lubomír Habrnál - místopředseda dozorčí rady

(672 000 Kč pro člena představenstva či dozorčí rady)

Pražská teplárenská

• Jan Slezák - předseda dozorčí rady (234 800 Kč pro člena dozorčí rady)

Pražské služby

• Miroslav Poche - předseda dozorčí rady
• František Adámek - člen dozorčí rady

(377 142 Kč pro člena dozorčí rady)

Údaje jsou za rok 2010