Novým předsedou Prahy Sobě se stal Adam Scheinherr. Nahradil tak Čižinského

Kongres Prahy Sobě s volbou předsedy a představením programového směřování původně občanské kandidátky, která se mění na městskou stranu, 13. března 2024, Praha.

Kongres Prahy Sobě s volbou předsedy a představením programového směřování původně občanské kandidátky, která se mění na městskou stranu, 13. března 2024, Praha. Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Předsedou Prahy Sobě (PS) se stal pražský zastupitel a bývalý náměstek primátora Adam Scheinherr. Na dnešním kongresu jej podpořilo 27 delegátů, což bylo 69 procent odevzdaných platných hlasů. Protikandidát, pražský zastupitel Petr Zeman, získal deset hlasů. Dosavadní lídr a zakladatel PS, starosta Prahy 7 Jan Čižinský na předsedu nekandidoval. V komunálních volbách v roce 2022 získala Praha Sobě 14,72 procenta hlasů. V 65členném zastupitelstvu hlavního města má 11 mandátů a nyní je v opozici. PS byla původně občanskou kandidátkou, nyní se transformovala v politickou stranu.

Scheinherr bere svou novou funkci jako výzvu, na kterou se těší, řekl. „Za naší prací stojí a budou stát zkušenosti a společná píle. Město musíme budovat tak, aby Pražané měli vše v docházkové vzdálenosti. Musíme ji promyšleně stavět, se zelení, občanskou vybaveností a dostupnou MHD. Povedu PS, abychom ze své vize neslevovali a Pražané viděli výsledky,“ dodal. Ve své nominační řeči uvedl, že chce Prahu Sobě podněcovat a rozvíjet k úspěchu a že hodlá podporovat všechny, kteří chtějí pracovat v městských částech.

Mandát předsedy má Scheinherr na dva roky. Systém místopředsedů, který mají jiné strany, PS mít nebude. V květnu ale bude mít další kongres, na kterém bude volit desetičlennou takzvanou radu strany, která plní funkci místopředsednictva. Současným členům rady končí mandát.

Scheinherrovým protikandidátem byl pražský zastupitel, bývalý školník a někdejší předseda magistrátního výboru pro územní rozvoj Petr Zeman. V proslovu před volbou řekl, že podporuje vznik strany a přesun PS od „party kamarádů k větší profesionalitě“. S rostoucím počtem členů podle něj není jiná alternativa než vznik strany.

Na úvod kongresu promluvil Čižinský, který zavzpomínal na začátky PS. Také se vymezil proti ostatním stranám. PS jde podle něho o Prahu a Pražany a do voleb za dva roky ji mají vést lidé symbolizující kladnou odpověď na to, kdo zajistí výsledky. „Rozrostli jsme se tak, že tato změna (transformace na politickou stranu) je potřeba. V Praze vyrůstá taková řada talentovaných politiků, že tato strana je potřeba,“ řekl.

Přeměnu ve stranu podpořila i místostarostka Prahy 7 a pražská zastupitelka Hana Třeštíková, která řekla, že z aktivistů se stali profesionálové. Poděkovala Čižinskému za jeho postoje a práci. „Z učitele v nepadnoucím saku se stal oblíbeným starostou,“ řekla.

PS vznikla jako občanská kandidátka. K tomu, aby se mohla ucházet o hlasy voličů, musela nasbírat podpisy minimálně sedmi procent obyvatel Prahy. Poprvé v roce 2018 se jí to podařilo. O čtyři roky později musela PS mít 96.000 podpisů, což se jí tehdy zhruba o 3500 podpisů nepodařilo. PS tak zaregistrovala kandidátku jako sdružení nezávislých kandidátů Podporujeme nezávislou kandidátku Praha Sobě.

Sdružení se nyní změnilo v politickou stranu. Čižinský řekl, že všechny potřebné úkony jsou již hotové. Oproti minulosti se změní například způsob přijímání členů a strana bude mít jasnou strukturu včetně předsedy. Čižinský byl lídr PS, ale neměl funkci předsedy. V současné době má PS ve 14 městských částech 89 zastupitelů a je součástí šest koalic z 57 městských částí.