OBRAZEM: Českem se prohnala bouře Sabine. První odhady hovoří o škodách ve výši desítek milionů

Hasiči na severu Moravy zaměstnala vichřice Sabine. Vyjížděli k popadaným stromům, uvolněným střechám i nehodám.

Hasiči na severu Moravy zaměstnala vichřice Sabine. Vyjížděli k popadaným stromům, uvolněným střechám i nehodám. Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Nad Českem se prohnal orkán Sabine. Hasiči po celý den likvidovali následky: popadané stromy, zničené vedení, popadané sloupy, zničená auta, vytopené sklepy a ulítlé střechy
Orkán Sabina zničil také plnou paletu lahvových piv. Ulétla střecha a ta spadla přímo do bas
Bouře Sabine se prohnala Smetanovými sady v Jeseníku.
Hasiči na severu Moravy zaměstnala vichřice Sabine. Vyjížděli k popadaným stromům, uvolněným střechám i nehodám.
Hasiči na severu Moravy zaměstnala vichřice Sabine. Vyjížděli k popadaným stromům, uvolněným střechám i nehodám.
20
Fotogalerie

Česko bojuje s orkánem Sabine. Bez proudu se v odpoledních hodinách ocitlo na 300 tisíc domácností v Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji a Jihočeském kraji. Večer se jejich počet snížil na zhruba 127 tisíc. Škody podle prvních odhadů pojišťoven činí desítky milionů korun.

Firma ČEZ má bez elektřiny asi 94 tisíc odběrných míst a distribuční síť E.ON přes 33 tisíc domácností. Kalamitní stav je vyhlášen v deseti ze 14 krajů, platí všude kromě Prahy a Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám a popadaným stromům nebo větvím byl přerušen provoz na zhruba 50 úsecích železničních tratí, problémy se týkaly i silniční dopravy. Nejhorší byla situace v Středočeském a Jihočeském kraji.

Kvůli silnému větru zrušily letecké společnosti deset zpátečních letů na Letiště Václava Havla v Praze. Další spoje mohou kvůli nepříznivému počasí nabírat zpoždění. Ruzyňské letiště ale zůstalo v provozu bez omezení. Pouze ranní let z katarského Dauhá do Prahy byl na základě rozhodnutí posádky přesměrován do Vídně, naopak do českého hlavního města byl odkloněn stroj letící na lince z Moskvy do Mnichova, uvedla Kateřina Pavlíková z tiskového odboru letiště.

V lesích státního podniku Lesy České republiky podle prvních předběžných odhadů vichr poničil asi milion metrů krychlových dřeva.

Škody způsobené bouří dosahují podle prvních vyjádření tuzemských pojišťoven desítek milionů korun. Nejčastěji jde o poškozené střešní krytiny a střešní okna, okapy a skleníky. Následky by ale podle prvních odhadů pojišťoven neměly být tak velké jako v případě orkánů Kyrill ve výši 2,2 miliardy korun a Herwart ve výši 1,5 miliardy v minulých letech.    

Hasiči v Česku zasahovali kvůli silnému větru skoro jednatřicetkrát častěji než v jiné dny. Zásahů bylo od půlnoci do pondělní 21. hodiny dohromady 4969, a to hlavně kvůli popadaným stromům a větvím. Takzvaných technických zásahů přitom bývá průměrně 162 za celý den, uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Studená.

Sabine je osmou nejtragičtější bouří v Evropě za deset let. Dosud si vyžádala nejméně šest lidských životů - v Británi, Slovinsku, Švédsku, Polsku. Jednu obět hlásí i Česko. Padlý strom na Sokolovsku způsobil dopravní nehodu, při níž zemřel řidič osobního auta.