Odbory vyhlásily kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku stávkovou pohotovost

Předseda ČMKOS Josef Středula

Předseda ČMKOS Josef Středula Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Odborové svazy vyhlásily kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku s okamžitou platností stávkovou pohotovost. Vláda s odbory nevede seriózní sociální dialog, prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Středula vyzval k zapojení do stávkové pohotovosti i nezávislé odborové svazy. Své výhrady proti úspornému balíčku chtějí odboráři podrobněji představit v úterý. Podle Středuly nicméně průměrnou rodinu připraví v souhrnu o více než sto tisíc korun ročně.

O vládních úsporných opatřeních má odpoledne jednat tripartita. Odboráři v minulých dnech kritizovali možné snižování platů státních zaměstnanců, hrozící růst cent po zvyšování DPH, zavedení nemocenských odvodů nebo zvyšovaní věku odchodu do důchodu. 

Premiér Petr Fiala (ODS) kritiku odborů odmítá. „Řada jednání probíhala, není to tak, že by tripartita nevěděla, že musíme šetřit,“ řekl v neděli.

Ještě před oznámením parametrů vládního konsolidačního balíčku odboráři zveřejnili petici proti plánu navýšit věk odchodu do důchodu na 68 let. „Spousta profesí je fyzicky či psychicky opravdu velmi náročných. Podle lékařů lidé obvykle po 65. roce věku nejsou v takové kondici, aby mohli dále svou práci dále vykonávat. A u opravdu těžkých zaměstnání je naopak potřeba věk odchodu do důchodu zkrátit,“ argumentovali odboráři. Ministerstvo práce a sociálních přitom vedle obecného navýšení důchodového věku navrhuje i snížení odchodu věku do důchodu u vybraných profesí.

Vládní konsolidační balíček má do státního rozpočtu přinést ještě letos úspory ve výši 94 miliard korun a po dvou letech pak 148 miliard korun. Výrazně zeštíhlit mají národní dotační tituly, například ministerstvo průmyslu a obchodu na nich má ušetřit 20 miliard korun, zvýší se daň z příjmu právnických osob. Změní se celý systém sazeb DPH, nově budou jen dvě. Opět má být zavedeno nemocenské pojištění zaměstnanců, zvýšit e mají i odvody pro OSVČ. Klesnout má státní podpora u stavebního spoření, zdražit se mají dálniční známky.

Tisková konference ČMKOS:

Legislativní znění balíčku vláda schválí během června tak, aby první čtení ve sněmovně proběhlo ještě před prázdninami a změny mohly začít platit od 1. ledna 2024.