ODS ukončila koalici s VV. V pátek si řekne vláda o důvěru

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas Zdroj: ctk

Výkonná rada ODS vypověděla koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými. V pátek chce ODS vyvolat sněmovní hlasování o důvěře vládě. Kdyby kabinet premiéra Petra Nečase neuspěl, sněmovna by se měla rozpustit. O závěrech jednání širšího vedení ODS informoval novináře předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda.

Již dříve z vyjádření Pavla Drobila a první místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové vyplynulo to, že občanští demokraté sleví ze svých požadavků na vznik nového klubu Karolíny Peake. ODS podle nich již nemusí trvat na tom, že pro vládní spolupráci se skupinou poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake je nutné, aby dala dohromady poslanecký klub.

Dohromady s Karolínou Peake má vládu podpořit deset poslanců, ale dva z nich nechtějí do klubu vstoupit. Peake je podle svých slov připravena pokračovat v koaličním projektu. Jinou rozumnou alternativu než pokračovat ve vládě s TOP 09 a ODS prý nevidí. Její nové uskupení je tak připraveno ve vládě nahradit VV, které jsou podle své místopředsedkyně Kateřiny Klasnové připraveny stát se „konstruktivní opozicí“.

Peake tvrdí, že kromě osmi poslanců, kteří plánují vznik nového provládního poslaneckého klubu, jsou nejméně další dva připraveni nynější kabinet podpořit. Tím je podle Peake zajištěna pro kabinet „bezpečná podpora“. Jedním z dvojice je podle prohlášení, které Peake poslala médiím, poslanec VV Milan Šťovíček. Druhým je poslanec VV Miroslav Petráň. Ani jeden z nich ale nemá v úmyslu stát se členem poslaneckého klubu, který se Peake snaží založit.

„Jestli ten samotný klub bude ustaven dneska, nebo bude ustaven po hlasování o důvěře vládě, to je druhá stránka věci,“ řekl Drobil. Důležité podle něj je, aby se našla skupina poslanců, kteří budou „dýchat za vládní program“. „Už od středy jsme hovořili o tom, že číslo jako takové není podstatné. Podstatné je, jaká kvalita, jací poslanci se za tou většinou nacházejí,“ řekl Drobil.