Odstartoval prodej spořicích státních dluhopisů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Počínaje dnešním dnem ministerstvo financí odstartovalo prodej spořicích státních dluhopisů. Zájemci si je mohou objednávat do 30. listopadu, termín se však může zkrátit. Ministr financí Miroslav Kalousek si od vánoční emise slibuje až 10 miliard do kasy České republiky.

Resort financí od poslední emise cenných papírů rozšířil distribuční síť o tisíc míst na 1382. Dluhopisy bude možné pořídit na pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T Banky. Stejně jako dříve si zájemci o cenné papíry s nominální hodnotou jedna koruna musí zakoupit minimálně tisíc kusů. Dluhopisy úřad vydá 12. prosince.

Výnosy dluhopisů pro občanyVýnosy dluhopisů pro občany | MF

Ke čtyřem stávajícím typům letos připravilo ministerstvo novinku, tříletý dluhopis. Investorům připíše v třetím roce sedmiprocentní prémii, v prvním a druhém roce to bude 0,5 procenta.

:

Občané si mohou objednat také pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 3,22 procenta, reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,41 procenta a 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 2,05 procenta či sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace.