Olomoucká šance ODS. Vyřeší strana nejhlubší krizi od svého vzniku?

ODS

ODS Zdroj: Isifa Mafra Petr topic

Vrací se Občanská demokratická strana ke kořenům? Zatím jen na místo ustavujícího sjezdu z roku 1991. Občanští demokraté si o tomto víkendu v Olomouci zvolí vedení, které má vyřešit nejhlubší krizi strany za bezmála třiadvacet let její existence. Favoritem na post šéfa ODS je Petr Fiala.

Kongres ODS, který by měl být přelomový, začne proti všem zvyklostem volbou nového vedení. Jaké osobnosti delegáti vyberou do vedení, je sice důležité, ale to podstatné se přesto odehraje až poté.

Občanští demokraté si musejí vyříkat, proč se ze zavedené pravicové značky stala prázdná nálepka a jak je možné obnovit důvěru voličů v to, že právě ODS bude schopna ještě někdy řídit stát a být garantem jeho ekonomické prosperity.

Zformulovat novou a hodnověrnou vizi budoucnosti České republiky je pro Občanskou demokratickou stranu životně důležité. Letos se odehrají trojí volby, přičemž především ty komunální budou klíčové. Odliv komunálních politiků, kteří by se rozhodli kandidovat za jinou partaj, případně jako nezávislí, by mohl pro ODS znamenat smrtící úder.

Fiala versus Kožušník

Hlavní kandidáti na post předsedy sice ještě objíždějí poslední regiony, do nichž dosud nezavítali, ale téměř definitivní skóre nominací mezi profesorem politologie, exministrem školství Petrem Fialou a europoslancem Edvardem Kožušníkem 9:1 se zřejmě zásadně nezmění.

Zda bude o funkci šéfky strany usilovat také Miroslava Němcová, úplně jasné není. Na regionálním sněmu strany v Jihlavě utrpěla citelnou prohru – Fiala tam od dvaasedmdesáti delegátů získal 41 hlasů. Neuspěl ani návrh některých delegátů, aby byla nominována na místopředsedkyni strany.

Trpký konec Miroslavy Němcové?
Roky byla v ODS nejvlivnější političkou z Vysočiny, teď jí možná občanští demokraté řeknou „pěkně děkujeme“. V současném boji o budoucnost strany už totiž jeden důležitý boj prohrála. Nominaci na předsedu strany získal na regionálním sněmu místo ní Petr Fiala. Do boje o posty místopředsedů vyslala „její“ Vysočina svého krajského předsedu Miloše Vystrčila a Petra Sokola z Olomouce.

Němcová se po drtivé porážce zahalila mlčením, až do konání kongresu se nehodlá vyjadřovat ani k vnitřní situaci ODS, ani k nominacím. Již dříve však oznámila, že o jinou než předsednickou funkci zájem nemá.

Boj o prvního místopředsedu

Podstatně urputnější řež než o místo předsedy se strhne o místopředsednické posty. O funkci prvního místopředsedy se chtějí ucházet exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil. Úspěch nemá jistý ani jeden z nich.

V ODS se ozývá čím dál více hlasů, že ve vedení by se neměla objevit žádná „stará tvář“. Pospíšil se nicméně může spolehnout na plzeňskou organizaci a na jižní Čechy, podporu má rovněž v Mladých konzervativcích. Zahradil má zázemí v podstatné části dvou vlivných organizací – pražské a středočeské.

V té první sice nominaci nezískal, může však uzavřít obchod s bývalým primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou, který kandiduje na řadového místopředsedu. Přesvědčit o svých kvalitách by mohl také podstatnou část členů strany z moravských regionů – tedy pokud se pro Zahradila nestane příliš velkým hendikepem to, že zůstává europoslancem.

Mládí vpřed

Podobná tlačenice je na místa řadových místopředsedů. Je to skupina „mladých“ – olomoucký politolog Petr Sokol, pardubický podnikatel Jiří Janků či šéf ODS z Prahy 3 Alexander Bellu. Zároveň se o tuto funkci zajímají starosta Líbeznice Martin Kupka, primátor Olomouce Martin Novotný, europoslanec Evžen Tošenovský anebo předseda ODS na Vysočině Miloš Vystrčil.

Výsledek loňských předčasných parlamentních voleb poslal občanské demokraty do opozice, bývalá nejsilnější vládní strana se po zisku 7,7 procenta hlasů musí spokojit s pouhými šestnácti křesly s Poslanecké sněmovně. Volný pád strany však charakterizuje nejen volební výsledek.

O úpadku a hlubokých problémech vypovídá i fakt, že se na volebním kongresu nemá objevit ani jeden z bývalých předsedů – Václav Klaus, Mirek Topolánek ani Petr Nečas zváni nejsou. Oficiálně proto, že jde o kongres mimořádný, který má řešit další směřování strany.

Kožušník: Volby do europarlamentu budou pro občanské demokraty soud

Petr Fiala: Napravo od ODS nesmí být žádná politická strana