Pacovský končí v čele Pražské plynárenské. Odvolala ho dozorčí rada

Martin Pacovský, předseda představenstva společnosti Pražská plynárenská a.s.

Martin Pacovský, předseda představenstva společnosti Pražská plynárenská a.s. Zdroj: Pražská plynárenská a.s.

Dozorčí rada Pražské plynárenské odvolala svého dosavadního předsedu Martina Pacovského. Důvodem jsou podle rady rozdílné názory na vedení a fungování podniku. Nový šéf firmy vzejde z připravovaného výběrového řízení, uvedla společnost na svém webu. Pacovský byl v čele Pražské plynárenské od ledna 2021.

Konkrétní důvody neshod zatím žádná ze stran nesdělila. Pacovský na svém účtu sociální sítě X, bývalého twitteru, bez dalších podrobností pouze uvedl, že jeho působení po „nabitých a divokých třech letech“ v Pražské plynárenské skončilo.

Pacovský byl předsedou představenstva Pražské plynárenské od poloviny ledna 2021. Tehdy ve funkci nahradil odvolaného Pavla Janečka. Pacovský v minulosti působil také v energetické společnosti ČEZ, kde vystřídal několik řídících pozic.

Pražská plynárenská dlouhodobě patří mezi největší tuzemské dodavatele energií. Plynem a elektřinou zásobuje asi 445 tisíc odběrných míst. Jediným akcionářem společnosti je Pražská plynárenská Holding, ovládaná hlavním městem Prahou. Hlavní město vlastní plynárny právě přes Pražskou plynárenskou Holding, jelikož je však od roku 2014 jejich stoprocentním vlastníkem, je mezičlánek podle vedení města již zbytečný a firma se sloučí s Pražskou plynárenskou.

Pražská plynárenská v loňském roce zaznamenala zisk po zdanění 639,8 milionu korun. Meziročně si tak polepšila téměř o 19 procent. Ještě výrazněji stouply tržby společnosti, a to z předloňských 17,1 miliardy korun na 32,5 miliardy korun.