Pavel nevyloučil další kandidaturu na prezidenta

Prezident Petr Pavel

Prezident Petr Pavel Zdroj: KPR/Zuzana Bönisch

Prezident Petr Pavel nevyloučil, že se za necelé čtyři roky pokusí ve volbách obhájit svůj mandát. Řekl to dnes České televizi (ČT) v rozhovoru k roku ve funkci. O případné účasti ve volbách se Pavel bude rozhodovat podle politické a společenské situace a podle toho, jak se mu bude dařit naplňovat jeho priority, uvedla televize.

„A priori samozřejmě člověk by neměl vylučovat nic,“ odpověděl Pavel na otázku, zda vylučuje opětovnou kandidaturu. Důležitá bude podle něj podpora od jeho manželky. Zároveň uvedl, že četnost jeho aktivit ukazuje, že silami pro druhé funkční období nešetří.

V lednu na setkání s občany ve Stříbře na Tachovsku Pavel naznačil, že zájem obhajovat mandát nemá. „Mám za to, že jeden pětiletý mandát, když ho člověk dělá naplno, tak je až dost,“ prohlásil prezident podle serveru Novinky.cz. Řekl také, že nemá chuť zopakovat si předvolební období.

Bývalý náčelník generálního štábu české armády a předseda Vojenského výboru NATO Pavel ve druhém kole prezidentské volby na konci loňského ledna porazil bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Prezidentem se Pavel stal při inauguraci 9. března 2023.