Petici proti unijní regulaci zbraní podepsalo 100 tisíc lidí, teď ji projedná Senát

Zdroj: Hunting24.cz Jolana Halalová

Chovanec podá ústavní zákon ke zbraním jako poslanecký návrh, opatření popsal ve videu na Youtube
Příjezd šéfa Evropské mise Junckera na Žofín: Demonstranti vyrazili protestovat proti regulaci zbraní
Příjezd šéfa Evropské mise Junckera na Žofín: Demonstranti vyrazili protestovat proti regulaci zbraní
Příjezd šéfa Evropské mise Junckera na Žofín: Demonstranti vyrazili protestovat proti regulaci zbraní
5
Fotogalerie

Kvůli petici proti unijní regulaci zbraní, kterou podle organizátorů podepsalo na 100.000 lidí, bude v Senátu veřejné slyšení. Rozhodl o tom dnes senátní výbor pro petice a lidská práva. Termín slyšení stanovil na 5. října.

Výbor původně zvažoval pozdější termín slyšení, ale rozhodl se celou věc uspíšit, aby se stihla projednat do termínu schvalování ústavní novely o posílení práv majitelů legálně držených zbraní. Horní komora by ji měla projednávat ve druhém říjnovém týdnu.

Není jisté, zda Senát tuto normu do říjnových sněmovních voleb projedná. K předloze totiž chybí stanoviska odborných výborů horní komory. Její ústavně právní i bezpečnostní výbor totiž schvalování normy odložily, chtějí znát i prováděcí předpisy.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Jejím cílem má být zabránit teroristům ve vyzbrojování, podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní a trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu, což je v rozporu s právem EU.

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Změny by se dotkly téměř všech asi 300.000 držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.

V reakci na směrnici vznikla ústavní novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS, podle níž by čeští občané měli mít právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu.

Směrnice vstoupila v platnost 13. června a státy EU ji musejí do právního řádu zavést do 15 měsíců. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v červnu oznámil, že kvůli směrnici podá ČR žalobu k soudnímu dvoru EU.