Petr Pavel jednal se Zemanem. Babiš si volby prohrál sám, uvedl končící prezident

Jednání dvou prezidentů: Miloš Zeman a Petr Pavel v Lánech (13.2.2022)

Jednání dvou prezidentů: Miloš Zeman a Petr Pavel v Lánech (13.2.2022) Zdroj: reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

Jednání dvou prezidentů: Miloš Zeman a Petr Pavel v Lánech (13.2.2022)
Zvolený prezident Petr Pavel po setkání s Milošem Zemanem (13.2.2022)
Příjezd Petra Pavla na zámek v Lánech (13.2.2022)
4
Fotogalerie

Končící prezident Miloš Zeman se setkal s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem na zámku v Lánech. Šlo o první setkání obou mužů po Pavlově zvolení v lednových prezidentských volbách, kdy porazil šéfa ANO Andreje Babiše

„Jsem rád, že se jednání uskutečnilo. S Milošem Zemanem jsme jednali hodinku. On měl na srdci tři body. První byl jeho komentář k výsledku voleb, pak mi chtěl sdělit to, jak vnímá pozici prezidenta. Rozdíl mezi mandátem přímým vzešlých z voleb a pravomocemi prezidenta, kterému podle jeho názoru dávají menší prostor. Z toho důvodu viděl dilema v tom, zda být prezidentem, který je pouze vykonavatelem nebo jestli je hráčem, který může do procesu vnést něco svého. A třetí, co měl na srdci, byly mé výhrady k prezidentské kanceláři,“ řekl Petr Pavel hned na úvod tiskové konference, které se zúčastnilo asi čtyřicet novinářů.

„Potvrdil to, na čem se dohodl s Petrem Fialou, že předsedu Ústavního soudu jmenovat nebude,“ uvedl Pavel ke spekulacím, že by mohl nového šéfa soudu jmenovat ještě před koncem svého mandátu.

„Pokud jde o chod kanceláře, nějaké obavy jsem vyjádřil. Zmínil také bezpečnostní agenturu, o které jsem mluvil, podle něj to bylo unáhlené, byl by raději, kdybych to řešil po inauguraci,“ sdělil Pavel.

Řekl Zemanovi, že měl na jednu stranu štěstí, na druhou stranu Babiš podle něj udělal několik chyb. Zeman údajně odpověděl, že si za svou porážku Babiš může sám. Pavla sice nevolil, ale výsledek voleb prý podle zvoleného prezidenta respektuje. Zeman se k obsahu jednání sám nevyjádřil. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček pouze vzkázal, že prezident nemá nad rámec Pavlovy tiskové konference co doplnit.

„Ve středu a čtvrtek pojedeme do Karlovarského kraje. Zajímá mě jak krize dopadá na občany,“ řekl Pavel s tím, že ho zajímá, za jak účinná považují opatření vlády. V pátek a v sobotu pojede do Mnichova na bezpečnostní konferenci. 

Chtěl by také, aby Lány byly více otevřené, než do teď. Bydlení bude prý střídat na Hradě a u sebe doma. Pavel také tlumočil Zemanovi zájem své manželky Evy Pavlové sejít se s nynější první dámou Ivanou Zemanovou.

Oba politici po Pavlově zvolení vzájemně očekávali iniciativu o pozvánku na setkání. Datum setkání nakonec nabídl generál Pavel a Zeman jeho návrh akceptoval. Končící prezident uvedl, že s tím nově zvoleným chce mluvit především o prezidentském údělu.

Podle Pavla šlo o jinou interpretaci. On sám očekával, že pozvání nabídne Miloš Zeman. S Milošem Zemanem se sešel už v minulosti několikrát, uvedl. Neměl tak důvod být nervózní. 

VIDEO: Největší skandály a úspěchy Miloše Zemana za 10 let na Hradě

Video placeholde
• Videohub