Pitná voda v Dejvicích bude až za dva dny, radnice podá trestní oznámení

Zásobování pitnou vodou v Dejvicích

Zásobování pitnou vodou v Dejvicích Zdroj: ctk

Voda v pražských Dejvicích nebude pitná ještě nejméně dva dny, uvedl po zasedání krizového štábu starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Radnice podá kvůli znečištění bakteriemi a viry trestní oznámení na neznámého pachatele, dodal. S distribucí vody do vyšších pater domů by měli začít pomáhat hasiči, uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová. Voda není pitná od víkendu a střevními potížemi trpělo téměř 200 obyvatel.

„Voda, která teče z kohoutku v Praze 6, stále není pitná a nebude ještě dva dny. Čeká se na další výsledky testů, které dělá hygienická stanice,“ řekl Kolář. Podle něj je ale možné vodu používat k mytí nádobí a k základní osobní hygieně. Použitelná je i po převaření.

Radnice rovněž požádala magistrát o další pomoc. Do akce budou zapojeni hasiči, kteří pomůžou s distribucí vody do domácností seniorům a handicapovaným. Také vznikne nová infolinka. Radnice podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Může tam být několik trestných činů. Konkrétní nebyl.

Vodu infikovaly noroviry

Hygienici ve vzorcích stolice nemocných lidí nově objevili i tzv. noroviry, které způsobují akutní průjmová onemocnění. Dosud se mluvilo pouze o přítomnosti koliformních bakterií.

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) nalezly slepé rameno, které zřejmě kontaminaci vody zavinilo. „Je to odbočka z roku 1925 a v 60. letech minulého století byla předělávána a nebyla zakreslena do mapy. Celý řad je odstaven z provozu. Zítra (ve čtvrtek) druhou část projde kamera a následně budeme zaslepovat to rameno,“ řekl ředitel PVK Petr Mrkos. Voda byla kontaminována v pátek. Bez pitné vody je v současné době asi 32 tisíc obyvatel Dejvic a Bubenče.