Po startu z Moskvy se zřítilo ruské letadlo s 71 lidmi

Trosky ruského letadla An-148.

Trosky ruského letadla An-148. Zdroj: ČTK

Trosky ruského letadla An-148.
Trosky ruského letadla An-148.
Antonov An-148
Antonov An-148
Trasa letadla AN-148 z Moskvy do Orsku
6
Fotogalerie

Životy jednasedmdesáti lidí si vyžádala dnešní havárie letadla ruských Saratovských aerolinií. Smrt všech cestujících potvrdila ruská prokuratura. Letadlo se zřítilo krátce po startu z moskevského letiště Domodědovo.

Na palubě bylo 65 lidí a šestičlenná posádka. "Šance na přežití u nikoho neexistovala," cituje Interfax nejmenovaného člena záchranného týmu. Na místě havárie bylo nalezeno několik těl obětí a také trosky letadla.

Většina cestujících pocházela z Orenburské oblasti. Úřady zřídily pro blízké pasažérů krizovou linku.

Letoun An-148 mířící do jihoruského Orsku se dvě minuty po startu ztratil z obrazovek radarů a spojení s posádkou se nepodařilo navázat. Ve vzduchu tak byl pouhých šest minut, zřítil se ve 14:27 (12:27 SEČ). Havaroval jihovýchodně od Moskvy v Ramenském okrese, asi sedmdesát kilometrů od hlavního města.

Trasa letadla AN-148 z Moskvy do OrskuTrasa letadla AN-148 z Moskvy do Orsku|flightradar24

Podle záchranářů mohlo být příčinou neštěstí špatné počasí, chyba posádky nebo technický problém; mezi spekulacemi ruských médií se neobjevují úvahy o terorismu. "Možné jsou různé příčiny havárie, mezi nimi počasí," citovala televize Rossija24 Žannu Těrechovovou, poradkyni ministra dopravy.

Ruská média citují svědky nehody, podle nichž byl stroj ještě před dopadem na zem v plamenech. Zástupce záchranářů agentuře Interfax sdělil, že trosky "jsou rozesety zhruba na kilometru".

Podle mluvčí aerolinek nebyly k technickému stavu stroje vyrobeného v roce 2010 žádné výhrady. Vyšetřovatelé, kteří podle ruských médií nevylučují jakýkoli scénář, prý již nalezli černou skříňku se záznamy o letu.

Ruská prokuratura zahájila trestní řízení pro podezření z porušení pravidel bezpečnosti leteckého provozu. Sestavení speciální komise pro vyšetření havárie slíbil ruský prezident Vladimir Putin, který vyjádřil soustrast všem, kteří přišli o své blízké. 

Saratovské aerolinie vznikly v devadesátých letech. Podle britské zpravodajské stanice BBC dostaly v roce 2015 zákaz provozovat mezinárodní lety poté, co přepadová kontrola zjistila, že v kabině se nachází někdo jiný než členové posádky. Společnost se proti zákazu odvolala a od roku 2016 obnovila charterové mezinárodní lety. Provozuje letecké spojení hlavně mezi ruskými městy, ale i mezi různými destinacemi v Arménii a Gruzii.

Agentura DPA připomíná, že letecká neštěstí nejsou v Rusku ničím výjimečným. Od roku 2010 přišlo při velkých haváriích o život více jak 240 lidí. Naposledy se zřítilo letadlo nízkonákladové společnosti FlyDubai v březnu 2016 na letišti v Rostově na Donu; zemřelo všech 62 lidí, kteří byli na palubě.