Počet rozestavěných bytů v Česku roste, v Praze ale výrazně padá

Sídliště Horní Měcholupy

Sídliště Horní Měcholupy Zdroj: jan vavra

Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Horní Měcholupy
Architektka Viktorie Součková z kanceláře Bogle Architects popisuje rezidenční projekt skupiny KKCG v Praze 5, který toto studio připravuje ve spolupráci s dalšími projektanty.
5
Fotogalerie

Stavební firmy v Česku do konce února zahájily stavbu 1036 bytů v bytových domech, meziročně o 11,3 procenta více. V Praze, kde byla bytová výstavba největší, počet těchto staveb meziročně klesl téměř o čtvrtinu na 371.

Největší počet zahájených staveb bytových domů připadal na Prahu s podílem 35,8 procenta. Následovaly Olomoucký (19 procent), Plzeňský (deset procent) a Moravskoslezský kraj (8,3 procenta).

Počet nově rozestavěných rodinných domů ke konci února meziročně vzrostl o 25,4 procenta na 2121. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (25,3 procenta), Jihomoravský (12,9 procenta) a Moravskoslezský kraj (9,4 procenta). Podíl Prahy klesl na 3,3 procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy do konce února stavět 3970 bytů, meziročně o 13,5 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl jejich počet o 41,1 procenta nižší.

Analytici již dříve upozornili, že výstavba bytů v Česku se letos odrazila po předchozích poklesech ode dna. "Lidé se díky nízké nezaměstnanosti a růstu mezd cítí bohatší, a navíc chtějí využít nízkých úrokových sazeb," uvedl Jiří Cihlář ze společnosti NextFinance.

Prohlédněte si, jaký realitní projekt vzniká na Praze 5:

Video placeholde
Architektka Viktorie Součková z kanceláře Bogle Architects popisuje rezidenční projekt skupiny KKCG v Praze 5, který toto studio připravuje ve spolupráci s dalšími projektanty. • Daniel Novák