Podívejte se na neobvyklé snímky: z hnízda na komíně Pražské teplárenské vylétli sokoli

Sokoli stěhovaví žijí na komíně v Holešovicích

Sokoli stěhovaví žijí na komíně v Holešovicích Zdroj: Pražská teplárenská

Sokoli stěhovaví žijí na komíně v Holešovicích
Sokoli stěhovaví žijí na komíně v Holešovicích
Sokoli stěhovaví žijí na komíně v Holešovicích
Sokoli stěhovaví žijí na komíně v Holešovicích
Sokoli stěhovaví žijí na komíně v Holešovicích
6
Fotogalerie

Sokoli stěhovaví, kteří hnízdí druhým rokem na komíně Pražské teplárenské, letos úspěšně vyvedli tři mladé. Mláďata přišla na svět na přelomu května a června, kdy byla odborně okroužkována. Do blízkosti budky, ve které sokoli hnízdí, byla umístěna fotopast, která dokumentovala jejich vývoj.

Úspěšná, byť ne tak početná snůška se letos podařila sokolům na komíně v Michli. Na dalších dvou sledovaných lokalitách v Malešicích a Třeboradicích sokolí rodiny úspěšné bohužel nebyly. Mladí holešovičtí sokoli svou budku nejspíš opustili již na přelomu června a července.

„Z důvodu jejich bezpečnosti však ornitologové vyšplhali na stometrový komín Pražské teplárenské teprve v těchto dnech. Kdyby se tam bývali vydali v době, kdy tam mláďata ještě hnízdila, mohla by se vyplašit a zranit se,“ vysvětluje výrobní ředitel Pražské teplárenské Roman Koranda.

„Fotografie dokládají, že rodiče se o všechna mláďata po celou dobu starali. Během léta pak mladí sokoli natrvalo vylétli z hnízda. Rodiče lokalitu nadále obývají,“ říká ornitolog ze Skupiny na ochranu a výzkum dravců a sov Dušan Rak.

Podle Raka mohou nyní mladí sokoli být kdekoli jinde v Evropě, protože jejich akční rádius se měří ve stovkách kilometrů. Vzhledem k tomu, že jsou řádně okroužkovaní, se může brzy stát, že se do Prahy ozvou zahraniční ornitologové s informací, že jsou sokoli u nich. „Tak to ostatně bylo i v případě holešovické sokolí samice. Její kroužek odhalil, že pochází z Berlína a své teritorium našla u nás. V jedné z předchozích sezon byla nalezena zraněná přímo v OC Kotva, ale po úspěšné rekonvalescenci a opětovném vypuštění se do metropole natrvalo vrátila,“ uvádí Rak.

Běžnou praxí je, že sokoli se v prvních třech letech života potulují a hledají lokalitu vhodnou pro budoucí hnízdění. Jakmile ji najdou a podaří se jim zformovat pár, usadí se.

Pražská teplárenská
Akciová společnost Pražská teplárenská vznikla 1. května 1992. Svými aktivitami historicky navazuje na éru Elektrických podniků královského hlavního města Prahy (založeny v roce 1897). V současnosti dodává teplo do více než 225 000 domácností a do desítek dalších administrativních budov, podniků a škol a zdravotnických zařízení. Pražská teplárenská součástí EP Infrastructure. Dlouhodobě patří k lídrům teplárenského trhu s velkým akcentem na ekologii a společenskou odpovědnost.