Policie připravuje obžalobu v kauze Key Investments

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: James Robinson via Flickr

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) se chystá poslat před soud známou kauzu společnosti Key Investments (KI), kvůli které přišly o desítky až stamiliony korun pražské městské části či jiná města. Týdeník Euro získal tuto informaci od několika zdrojů z policie.

Kauza už nějaký čas hýbe pražskou politickou scénou, peníze městských částí vložené do pochybných cenných papírů se vracejí po částech a není vyloučeno, že radnice všechny peníze zpět nikdy nezískají.

„Uvedeným případem se stále zabývá náš útvar. Probíhá závěrečná kompletace spisu,“ potvrdil zjištění týdeníku Euro mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej. Dosud jsou v tomto případu obviněny tři osoby z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Podle detektivů svými aktivitami způsobili pěti městům či městským částem, 32 lidem a čtyřem právnickým osobám škodu zhruba 315 milionů korun.

„Více informací zatím poskytovat nebudeme. K osobním údajům osob, zda jsou či nejsou mezi podezřelými či obviněnými, se vyjádřit nemohu,“ dodal Ibehej.

Přeloženo z policejní hantýrky - kompletace spisu neznamená nic jiného, než takzvaný návrh na podání obžaloby. Ten pak posoudí dozorující pražské Vrchní státní zastupitelství a rozhodne o tom, zda obžalobu na soud podá či ne. „Spis by měl být státnímu zástupci předložen v horizontu hodin nebo dní,“ upozornil jeden ze zdrojů týdeníku Euro.

Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. V Praze spravovala prostředky městským částem Prahy 6, 10 a 13. Dohromady firmě všechny radnice svěřily více než půl miliardy korun. Kvůli tomu, že byla firmě odebrána licence, pak žádaly radnice své peníze zpět. Praha 10, která firmě svěřila přes 200 milionů korun, zpět dostala jen zlomek. Praze 6 se větší část z investovaných 430 milionů vrátila. Podle znaleckých posudků KI tržní hodnotu portfolií nadhodnocovala, ta ale pochybení při řízení portfolia odmítala.

Do povědomí se Key Investments dostala také kvůli zapojení do akciových obchodů někdejšího premiéra za ČSSD Stanislava Grosse, peníze jí svěřil i bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek a spekulovalo se rovněž o kapitálové účasti KI ve fotbalové Slavii Praha.

Pražské prachy na Kypru

Tomáš Hrdlička: Jen poukazuji na chyby, které ODS berou voliče