Poslanci vyřadili kauzu novičok z programu schůze

Případem jedu novičok se nyní poslanci zabývat nebudou.

Případem jedu novičok se nyní poslanci zabývat nebudou. Zdroj: Foto Blesk - Dan Černovský

Poslanci se případem kolem jedu novičok v Česku v reakci na výroky prezidenta Miloše Zemana nyní zabývat nebudou. Navrhovaný bod Sněmovna z předběžného programu řádné schůze vyřadila z podnětu KSČM. Pravice opět mluví o svolání mimořádné schůze dolní komory k novičoku. Pro návrh Leo Luzara (KSČM) na vyškrtnutí navrhovaného bodu hlasovali vedle poslanců KSČM kromě Jiřího Dolejše také poslanci hnutí ANO kromě předsedy Sněmovny Radka Vondráčka a poslanci SPD Tomia Okamury. Návrh podpořil i Jaroslav Foldyna (ČSSD).

"Český Parlament není od toho, aby hodnotil přímo voleného prezidenta," řekl Luzar. KSČM podle něho dehonestaci prezidenta odmítá. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na hlasování uvedl, že jeho strana obnoví sběr podpisů pod žádost o svolání mimořádné schůze. Musí jich být nejméně 40.

Šéf ODS Petr Fiala poslancům hlasujícím pro vyřazení navrhovaného bodu o novičoku vzkázal, že se projednávání této věci na plénu stejně nevyhnou. Záměr na svolání schůze podpořil také šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. O komunistech řekl, že realizují program Kremlu, a poslancům ANO vyčetl, že se chovají jako koňský handlíř a nehájí zájmy své země. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 mají dohromady 42 poslanců.

Bartošek a předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura varovali sociální demokraty před případnou vládní koalicí s ANO. "Ukázalo se, že když je úzko, hledá hnutí ANO spojence v komunistech a v SPD," soudí Bartošek. Hnutí ANO se podle něho bude chovat stejně, i když by bylo v koalici s ČSSD. Stanjura tvrdí, že spolupráce ANO, SPD a KSČM neskončila. "Jestli si myslíte, že to bude někdy jinak, tak v tomto volebním období skutečně ne," vzkázal ČSSD. Rovněž podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila "hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM jede dál", napsal na twitteru.

Místopředseda klubu STAN Vít Rakušan poukázal před novináři na roli KSČM, která by podle něho nebyla pouze podporujícím subjektem případné budoucí vlády. "Je prostě koaličním subjektem a koaliční subjekt si v této chvíli řekl, že se mu to prostě nehodí," uvedl. Obdobně se vyjádřil také Fiala. "Ukazuje se, že v klíčové otázce, která se týká naší bezpečnosti, naší zahraniční politiky, jsou komunisté schopni určovat to, co se bude dít v Poslanecké sněmovně," řekl novinářům předseda ODS.

Zeman počátkem května uvedl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku vyráběl novičok, podle Bezpečnostní informační služby nikoliv, a že se přiklonil ke zprávě armádní tajné služby. Jeho vyjádření využil Kreml ke zpochybnění britského tvrzení, že novičok, kterým byli v březnu v Británii otráveni někdejší dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julia, pocházel z Ruska.

Prezidentova slova o výrobě novičoku v Česku následně popřel například premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), sněmovní zahraniční výbor a senátní bezpečnostní a zahraniční výbor. Na základě zpráv tajných služeb, které se podle nich neliší, uvedli, že jed se v Česku nevyráběl ani neskladoval. Senátní výbor se usnesl na tom, že Zeman sdělil o výrobě novičoku v Česku nepravdivé informace a ohrozil české bezpečnostní zájmy. Senátoři z klubu Starostů a nezávislých pak oznámili, že připraví materiály, které by měly vést k ústavní žalobě na prezidenta pro podezření z velezrady.