Poslední boj Maláčové o vyšší minimální mzdu. Nová koalice chce její valorizaci

Končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce ještě promluvit do zvyšování minimální mzdy.

Končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce ještě promluvit do zvyšování minimální mzdy. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Jana Maláčová chce v lednu kandidovat na post předsedkyně ČSSD.
Pokud by na stranickém sjezdu uspěla, měla by za úkol dovést ČSSD do komunálních a senátních voleb v příštím roce.
3
Fotogalerie

Dosluhující kabinet Andreje Babiše (ANO) rozhodne v pátek o zvýšení minimální mzdy. Ve vládní koalici tradičně není shoda, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) požaduje zvýšení až na 18 tisíc korun. Proti nejsou jen firmy, ale i budoucí vláda pod vedením Petra Fialy (ODS). Jak vyplývá z programového prohlášení nové koalice, minimální mzda by se měla začít valorizovat.

„Minimální mzda se má zvyšovat v ekonomicky dobrých časech, aby její zvýšení firmy zvládly, nepoškodilo to zaměstnance, a taková doba teď není,“ říká šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Na jednání kabinetu přinese Maláčová návrh na zvýšení minimální mzdy z nynějších 15 200 korun na 18 tisíc korun. Stejnou částku požadují odbory, peníze se podle nich vrátí do ekonomiky díky spotřebě. „Je mi ale jasné, že budeme muset najít kompromisní řešení. Premiérovi jsem řekla, že minimum je pro nás 16 600 korun. Budeme o tom jednat,“ řekla Maláčová.

Ministři za ANO, zejména šéfka státní kasy Alena Schillerová, jsou razantně proti návrhu ČSSD. Hospodářská komora dokonce označila navýšení minimální mzdy na 18 tisíc korun za vymykající se ekonomické realitě. O jejím zvyšování by měla podle komory rozhodnout až příští vláda. Babišův kabinet si ale zřejmě nenechá ujít poslední možnost, jak do mezd promluvit. „Předpokládám, že na vládě tento problém dořešíme a odhlasujeme. Kolik to bude, nevím. Rozhodnou ministři,“ řekl minulý týden po jednání tripartity Babiš, který se přiklání spíše k navýšení na 16 600 korun.

Zaměstnavatelé by minimální mzdu zvyšovali jen o inflaci, nejvýše o pět set korun. Koaliční vláda ANO a ČSSD nicméně v posledních letech vždy minimální mzdu přes protesty firem zvýšila, každý rok o zhruba 1200 až 1600 korun. Každoroční skokové navyšování minimální mzdy, o kterém se rozhoduje až na podzim, se firmám nelíbí. Požadují proto valorizaci minimální mzdy navázanou na medián mezd. „Stávající úroveň minimální mzdy ve vztahu k mediánu mezd považujeme za přiměřenou možnostem českých podnikatelů,“ uvádí Hospodářská komora ve svých požadavcích vůči nové vládě.

Video placeholde
Rodičovský příspěvěk 2022 • Videohub

Pětikoalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů firmám zřejmě vyhoví. Do programového prohlášení chystané vlády se podle informací médií dostal požadavek Pirátů a STAN na valorizaci minimální mzdy, byť není jasné, na co by byla navázána.

Podle pirátské poslankyně Olgy Richterové by mělo ideálně jít o průměrnou mzdu. „Navrhovali jsme minimální mzdu zafixovat na 46 procent průměrné mzdy v předchozím roce, abychom drželi krok se Slovenskem nebo Polskem. Pro příští rok by to znamenalo 16 300 korun,“ uvedla.