Pošta propustí tisíce lidí, zavře tři stovky poboček

Pošta bude propouštět i pracovníky na pobočkách.

Pošta bude propouštět i pracovníky na pobočkách. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Státní podnik Česká pošta se chystá výrazně osekat náklady. Ještě letos propustí několik tisíc zaměstnanců od pracovníků na přepážkách přes doručovatele až po administrativní síly. Serveru Seznam Zprávy to řekl Miroslav Štěpán, který je vedením pošty dočasně pověřen. Pokud se poště nepodaří dostatečně snížit náklady, hrozí jí insolvence.

„V první fázi k 1. červenci se bavíme o nižších jednotkách tisíc,“ zdůraznil Štěpán. O přesném rozsahu propouštění zatím nebylo rozhodnuto. Pověřený generální ředitel také potvrdil dříve oznámený záměr zavřít tři stovky poboček. Omezování sítě pocítí města, ve kterých funguje více poboček.

„Na vesnicích platí pravidlo, že pokud mají jednu pobočku, zavírat ji určitě nebudeme,“ řekl Štěpán. Zároveň ale dodal, že dlouhodobým cílem České pošty je pobočky v malých obcích převést do režimu Pošta Partner, kdy je provozovatelem poštovních služeb soukromý subjekt nebo obec.

Pokud vláda omezování pobočkové sítě schválí, mělo by nastat také k 1. červenci. Pošta loni oznámila ztrátu 1,5 miliardy korun, a proto musí rychle začít šetřit. „Pokud nebudou realizovány zásadní potřebné kroky, jsou ve hře všechny scénáře včetně insolvence,“ uvedl Štěpán.

I tak pošta počítá s vnější finanční pomocí, potřeba má být částka s jistotou přesahující miliardu korun. Podle šéfa se uvažuje o vstupu soukromého investora, podpoře z veřejných zdrojů i o státních zárukách za komerční financování. Transformační plán České pošty má v nejbližší době představit ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Štěpán uvedl, že přibližně od roku 2019 klesl zájem o poštovní služby o dvě pětiny. Nyní očekává další propad v souvislosti s tím, že od začátku roku platí zákon, který nařizuje OSVČ komunikovat s orgány státní správy prostřednictvím datových schránek. 

Transformační plán České pošty připravoval již bývalý ředitel Roman Knap, který ve funkci skončil v únoru. V rámci transformace se mají oddělit státní a komerční služby pošty, má být vyčísleno, kolik poštu jednotlivé služby stojí. Stát se pak má rozhodnout, které zachová, a bude přitom vědět, kolik za ně zaplatí, popsal v nedávném rozhovoru pro E15 Knap. Bývalý ředitel také navrhl rozsáhlou digitalizaci tam, kde je to možné. Předpokládá se, že transformačním plánem se do velké míry bude řídit i stávající vedení pošty.