Praha chce ušetřit na externích právnících. Úspory mají jít do desítek milionů

Magistrát Prahy

Magistrát Prahy Zdroj: Profimedia.cz

Magistrát hl. města Prahy
Magistrát Hl. Města Prahy
3
Fotogalerie

Vedení hlavního města chce omezit výdaje za právní služby. Loni dal magistrát za externí advokáty více než 130 milionů korun – nejvíce za poslední čtyři roky – a to i přesto, že sám zaměstnává desítky vlastních právníků. Radní pro legislativu Hana Marvanová (STAN) míní, že by přitom mohly být náklady na externí právníky nižší až o desítky milionů. 

„Měli bychom lépe využívat interní právníky, kteří pracují napříč odbory,“ řekla Marvanová, která dostala za úkol připravit nový systém zajištění právních služeb.

Externí advokáti například zastupují hlavní město před soudy, sepisují smlouvy, vytvářejí právní analýzy nebo poskytují poradenské služby. „Externí právníci by měli být využíváni v odůvodněných případech. Nejde je vyloučit úplně, protože ne na všechno mají magistrátní právníci dostatečnou odbornost,“ míní Marvanová.

Opoziční ODS říká, že je třeba důkladně zanalyzovat současný stav. „Město určitě nemá kapacitu na to, aby všechny spory řešilo svým právním odborem,“ podotýká zastupitel Tomáš Portlík (ODS).

Podle Portlíka je pro konkrétní závěr důležité oddělit případ od případu a udělat hloubkovou kontrolu, za jaké právní služby město peníze utratilo a s jakým výsledkem. „Bez těchto faktů nelze posuzovat efektivitu právních služeb,“ řekl.

Advokáty si mohou na účet magistrátu objednávat ředitelé odborů, správcovské firmy či městská policie. Ne vždy je přitom třeba vypisovat veřejnou zakázku. Například pro zastupování před soudy odbory nepotřebují další schvalování. Kvůli právním analýzám, poradenství či revizi smluv je ale třeba vypsat tendr.

Podle Marvanové je třeba, aby byla nastavena jasná pravidla, za jakých okolností je možné externí služby požadovat a zda by o tom nemělo rozhodovat více lidí. Musí se také revidovat seznam advokátních kanceláří, ze kterých město vybírá.

„Seznam je překonaný. U některých kanceláří není spolehnutí na to, že pracují ve veřejném zájmu,“ dodala radní s tím, že v seznamu z roku 2004 jsou kanceláře, které se v minulosti podílely na vytváření nevýhodných smluv pro město.

Kolik Praha utratila za externí právní služby?
2018130,5 milionů
2017116 milionů
2016122 milionů
201584 milionů
2014149 milionů