Praha má další miliardový obchod v realitách. Prodal se byznysový areál v Nových Butovicích

Novým majitelem Avenir Business Parku v Praze-Nových Butovicích jsou fondy Tristan Capital Partners a Mint Investments.

Novým majitelem Avenir Business Parku v Praze-Nových Butovicích jsou fondy Tristan Capital Partners a Mint Investments. Zdroj: SachsenFonds Asset Management

V Aveniru si kanceláře pronajímá například Porsche nebo Sony.
Avenir Business Park v Praze-Nových Butovicích byl dokončený v roce 2005.
Avenir Business Park v Praze-Nových Butovicích.
4
Fotogalerie

Velké zahraniční fondy a jeden tuzemský hráč se potkali při transakci s administrativním komplexem u stanice metra Nové Butovice. V lokalitě jde u druhý velký realitní obchod během jednoho měsíce.

Série miliardových transakcích v Praze nebere konce. Aktuálně změnil majitele kancelářský komplex Avenir Business Park u stanice metra Nové Butovice. Deníku E15 to potvrdila poradenská společnost CBRE, která se na transakci podílela. Novým majitelem je britský fond Tristan Capital Partners, spoluinvestorem je tuzemská společnost Mint Investments. Prodejcem byl americký investiční obr Lone Star.    

V prodaných kancelářích sídlí například tuzemské zastoupení automobilky Porsche nebo Sony. „Avenir je velmi atraktivní kancelářský komplex umístěný v jedné z nejdůležitějších administrativních městských částí,“ uvedl Chris Sheils, šéf investic v CBRE. Ta při transakci zastupovala spolu s advokátní kanceláří Kinstellar prodávajícího. Na straně nových majitelů byli konzultanti z PwC a advokáti z Allen&Overy.   

Prodaný byznysový areál Avenir nabízí k pronájmu přes 25 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Budovy byly dostavěné v roce 2005. Prodejní cena zveřejněná nebyla. Podobné transakce se na trhu však již obvykle počítají v miliardových řádech.     

Ve stejné lokalitě se koncem června už jeden velký realitní obchod uskutečnil. Administrativní centrum Office Park Nové Butovice tak za necelé dvě miliardy korun pořídila od jednoho z realitních fondů České spořitelny společnost Portland Trust.

Dalším investorem kolem stanice metra Nové Butovice je také fond z investiční společnosti Redside, v níž má podíl miliardář Pavol Krúpa. Fond loni získal budovu E v Avenir Business Parku. Ta však součástí aktuální transakce nebyla.

Obchody s komerčními realitami zažívají v České republice nebývalý rozkvět. Podle dat poradců ze CBRE změnily v prvním pololetí majitele podnikatelské nemovitosti za 55 miliard korun.