Praha se opět bude muset vypořádat s protesty taxikářů

Kolona jela desetikilometrovou rychlostí.

Kolona jela desetikilometrovou rychlostí. Zdroj: Foto Aha! Tonda Tran, Karel Kopáč

Protest pražských taxikářů
Protest pražských taxikářů
Protest pražských taxikářů
Protest pražských taxikářů
Protest pražských taxikářů
8
Fotogalerie

Po víkendové přestávce budou v pondělí třetím dnem v Praze pokračovat protesty řidičů taxi proti z jejich pohledu nelegálním praktikám alternativních přepravních služeb, jako je například Uber. Ve čtvrtek a v pátek taxikáři stovkami vozidel zpomalovali několik hodin dopravu v centru Prahy, dopravní situaci však zásadně nezhoršili. Na Strahově se dnes sejdou ve 14 hodin, podle místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolíny Venclové nejspíš zamíří k pražskému letišti. O formě protestů se organizátoři teprve dohodnou.

Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. "Neprotestujeme proti aplikacím, ale proti nelegálním řidičům," řekla Venclová. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Protestující taxikáři minulý týden chtěli mluvit s ministry a premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Tiskový odbor úřadu vlády v neděli odpoledne uvedl, že Babiš pozvání dosud nedostal. Venclová řekla, že k němu přistoupí oficiální cestou v pondělí.

Podle organizátorů se protestu účastnila v pátek tisícovka vozů, magistrát jejich počet odhadl na polovinu. O den dříve podle organizátorů dorazilo na 2000 vozidel, magistrát udával číslo kolem 1400.