Pražské trhy bude i nadále pořádat Taiko, výhodnější nabídka ze soutěže vypadla

Vánoční trhy na pražském Staromětském námětí

Vánoční trhy na pražském Staromětském námětí Zdroj: ČTK

Smrk pro vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí
Primátorka Adriana Krnáčová
Kandidátka na pražskou primátorku Adriana Krnáčová
Pražská primátorka Adriana Krnáčová představila novou kartu pro MHD v Praze, která nahradí opencard a bude se jmenovat Lítačka.
Předseda pražské ODS Filip Humplík
7
Fotogalerie

Opozice kritizuje radní za to, že nedali přednost výhodnější nabídce litoměřické společnosti Zahrada Čech. Ta byla vyloučena ze soutěže bez udání důvodu.

Výběrové řízení na pořádání vánočních a velikonočních trhů v hlavním městě vyhrál jejich dřívější provozovatel firma Taiko spojovaná některými médii s pražským bossem Romanem Janouškem. Výsledky soutěže schválila rada v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Vítěz bude za pronájem Staroměstského a Václavského náměstí ročně platit čtyři miliony korun. Opoziční ODS a TOP 09 rozhodnutí kritizují. Podle nich měla vyhrát Zahrada Čech vlastněná městem Litoměřice, která nabízela o polovinu vyšší cenu.

Taiko pořádala trhy od roku 2004, předloni dostala od magistrátu výpověď. Podle jeho minulého vedení byl kontrakt nevýhodný. Taiko dosud platila za roční pronájem necelých 2,7 milionu. Nyní získá novou smlouvu na dobu neurčitou s jednoroční výpovědní lhůtou.

„V danou chvíli je to správné řešení, které dává radě možnost se kdykoliv k tomuto tématu vrátit a případně řešit nápady a podněty, jak do budoucna trhy inovovat a dostat je na jinou kvalitativní úroveň,“ řekl radní Karel Grabein Procházka (ANO).

Trhy začnou 26. listopadu. Taiko se bude muset domluvit s prodejci a zajistit výběr a postavení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. V minulých letech se přitom vhodný smrk vybíral už v létě.

Procházka připustil, že tendr nabral skluz. Napadla ho právě společnost Zahrada Čech. Její zástupci jsou přesvědčení, že byla vyloučena neprávem. Stěžují si také na to, že s nimi město nekomunikuje. „Podle původního plánu se předpokládáno vyhlášení vítěze v polovině září. Na podněty vyloučeného uchazeče odpovíme v následujících týdnech,“ uvedl k tomu Procházka.

Šéf pražské ODS Filip Humplík připomněl, že Zahrada Čech nabízela za roční pronájem o polovinu vyšší cenu než Taiko. „Takto rozhodně nevypadá deklarovaná snaha o transparentnost, kterou se hnutí ANO a paní primátorka chlubí. Záležitost nápadně připomíná konání jejího stranického kolegy Dana Ťoka, který tak dlouho nebyl schopen nebo ochoten vyřešit mýto, až ho nakonec zadal bez výběrového řízení opět firmě Kapsch,“ poznamenal Humplík.

Podobně to vidí Václav Novotný z TOP 09. „Je to dokonale absurdní. Před dvěma lety dostalo Janouškovo Taiko padáka, protože platilo málo. Rok a půl nedělali radní nic a teď se tváří jako zachránci,“ konstatoval.

Taiko opakovaně uvedla, že Janoušek v orgánech firmy nikdy nefiguroval. Podle úplného výpisu z obchodního rejstříku byla v letech 2004 až 2009 členkou dozorčí rady jeho manželka Simona Steiningerová.