Aktualizováno
Premiér Fiala dorazil do Washingtonu. S Bidenem bude jednat o bezpečnosti i byznysu

Petr Fiala, premiér ČR

Petr Fiala, premiér ČR Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Zhruba po pěti letech český premiér znovu navštíví Oválnou pracovnu v Bílém domě. Naposledy jím byl lídr hnutí ANO Andrej Babiš, kterého v roce 2019 ve Washingtonu přivítal Donald Trump. V neděli odpoledne na stejnou cestu vyrazil předseda vlády a ODS Petr Fiala. Ústředním tématem jeho schůzky s Joe Bidenem i jednání delegací obou států bude bezpečnost, řeč bude ale také o byznysu. Fiala je již ve Washingtonu, kde přistál krátce před 2. hodinou v noci středoevropského času. S Bidenem se setká v pondělí večer.

Setkání s Bidenem, jenž koncem letošního roku obhajuje mandát v prezidentských volbách, začne v devět hodin našeho času. Poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar uvedl, že definitivní rozhodnutí o setkání Bidena s Fialou padlo začátkem tohoto roku.

„Návštěva má dvě roviny. První je symbolicko-politická a je důkazem o velmi kvalitních vztazích mezi USA a ČR. Nedávno jsme si připomínali 25 let v NATO. A druhá rovina je konkrétní, nepochybně se budeme bavit o bezpečnostní spolupráci. Chci ale, abychom se bavili i o ekonomické spolupráci. Nejen americké firmy v Česku, ale i české firmy jsou úspěšné v USA, kde také investují,“ naznačil body jednání Fiala v rozhovoru pro Blesk.cz.

Video placeholde
Fiala o návštěvě Bílého domu: Vyrazí tam bez manželky • Blesk - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička

„Takovéto návštěvy slouží i k tomu, abychom si vytipovali oblasti, kde můžeme spolupracovat. Například v oblasti energetiky, průmyslu, kybernetické bezpečnosti,“ dodal. V USA je aktivní například zbrojní skupina Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada. Nedávno například koupil muniční divizi americké firmy Vista Outdoor, jež je největším dodavatelem munice pro civilní trh v USA.

Že je Česko otevřené dalšímu jednání s USA v otázce jaderné energetiky, premiér zdůraznil. Začátkem tohoto roku nicméně vláda vyloučila americký Westinghouse z tendru na stavbu jaderného bloku v elektrárně Dukovany, protože nabídka americké společnosti nesplnila podmínky soutěže.

Úřad vlády v prohlášení uvedl, že cílem schůzky bude posílení česko-amerického partnerství. Lídři obou zemí se budou bavit o podpoře Ukrajiny, podle Pojara může přijít řeč i na téma Číny nebo dění na Blízkém východě. Zbytek prvního dne Fiala věnuje krajanům, kteří dlouhodobě žijí a pracují v zámoří.

„Ve střední Evropě je jen málo zemí, které mají tak dobré vztahy s USA, jsou to jen Polsko a my,“ řekl Pojar médiím. Česko se podle něj bude prezentovat ne jako „chudá země z Východu“, ale jako partner, který zaměstnává v zámoří lidi a který tam také investuje.

Hlavní téma bezpečnost

Hlavním tématem bilaterálního jednání však bude bezpečnost a ta se odvíjí od situace na Ukrajině, jež se třetím rokem brání ruskému napadení. Podle Pojara je další pomoc USA důležitá pro celý západní svět, udržení jeho demokracie a prosperity. „Pokud nám (USA) nepomohou, tak náš apetit pomáhat v dalších místech světa bude nahlodán, což by vedlo k oslabení bloku západních demokracií,“ uvedl Pojar.

V úterý bude premiér řečnit v Hudsonově institutu, think-tanku, jenž se zaměřuje zejména na otázky spojené s národní bezpečností a zahraničněpolitickými tématy. Poté navštíví americký Kongres, jednat bude s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, předsedou zahraničního výboru sněmovny Michaelem McCaulem a s dalšími členy Kongresu. Na programu je také uctění památky Václava Havla a Tomáše Garrigua Masaryka.

Fiala se už v polovině března setkal také s bývalým prezidentem USA Billem Clintonem. V Kramářově vile rovněž převažovala témata jako mezinárodní bezpečnostní situace, ruská agrese na Ukrajině, rozšiřování NATO a další zahraničněpolitické výzvy.