PŘÍMÝ PŘENOS: Exekutor pro dnešek ukončil vyklízení žižkovské Klinky

Autonomní centrum Klinika

Autonomní centrum Klinika Zdroj: ČTK

Autonomní centrum Klinika
Autonomní centrum Klinika
Autonomní centrum Klinika
Autonomní centrum Klinika
Autonomní centrum Klinika
10
Fotogalerie

Exekutor Ivo Luhan přerušil vyklízení domu, který neoprávněně využívají lidé z Autonomního sociálního centra Klinika. Do budovy se opět vrátí v pátek dopoledne. Aktivisté, kteří objekt ani přes několik jeho výzev neopustili, zůstávají v přízemí předního křídla. Ostatní prostory specializovaná firma zabezpečila.

Soudní exekutor se od dnešního rána pokoušel vyklidit objekt žižkovské Kliniky, narazil však na odpor jejích příznivců. Vyžádal si proto asistenci policie. 

„Byl jsem napaden, proto si vyžádám asistenci policie," prohlásil exekutor u zadního vchodu objektu. Situace na místě byla poměrně vyhrocená, ve dveřích se přetlačovali mezi sebou pracovníci exekutora a příznivci Kliniky.

Luhan zatím nepožádal policii, aby mu asistovala i při vyklízení prostor. V pátek podle svých slov vyhodnotí, zda požádá opomoc policii nebo bezpečnostní agenturu. Ta bude objekt přes noc hlídat.

Přímý přenos sledujte zde:

Vlastní budovy, Správa železniční dopravní cesty chce objekt Kliniky zrekonstruovat a zřídit v něm kanceláře pro svoje zaměstnance. Podle aktivistů rekonstrukce nezačne ještě nejméně rok a mezitím bude objekt chátrat. Navíc by jej podle nich mohlo převzít město, které by v něm zachovalo sociální funkci.

Praha už SŽDC kvůli tomu oslovila, podle organizace nicméně není z právních důvodů možné budovu převést na jiného vlastníka. Zástupci Kliniky, která v objektu působí od roku 2014, se proti exekuci opakovaně bránili, soudy všech instancí však jejich námitky zamítly.