Pro šéfa Senátu by odchod ANO z koalice nebyla katastrofa

Milan Štěch, ČMKOS

Milan Štěch, ČMKOS

Povede Senát. Sociálnědemokratický senátorMilan Štěch, dlouholetý šéf nejsilnější domácí odborovécentrály, se stane druhým nejvyšším ústavním činitelemv zemi. Na předsedu Senátu ho nominoval klub ČSSD.
Milan Štěch
Milan Štěch
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
7
Fotogalerie

Předčasné volby, odchod z vlády jak Andreje Babiše, tak premiéra Bohuslava Sobotky nebo menšinová vláda ČSSD a lidovců podporovaná opozicí, která by zemi dovedla do řádných voleb do Poslanecké sněmovny. To jsou některé z možných řešení vládní krize.

Podle předsedy Senátu za sociální demokracii Milana Štěcha by případný odchod hnutí ANO z koaliční sestavy nebyla katastrofa. „Dovedu si tuto variantu představit. Babiš způsobil hromadu problémů, které jsou už zcela neúnosné. Pokud je pro ANO jeho odchod z vlády tak citlivá věc, ať odejde celé hnutí. ČSSD a lidovci chtějí dokončit mandát,“ řekl v rozhovoru pro server E15.cz.

Nejméně přijatelná je varianta, kterou po schůzce prezidenta Miloše Zemana se šéfy koaličních stran začal razit Andrej Babiš, tedy odchod jak jeho, tak premiéra Bohuslava Sobotky. S touto možností poprvé přišel před týdnem předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

 

Pro Babiše by to za situace, kdy ho Poslanecká sněmovna označila za lháře a lidé proti němu vystoupili na demonstracích, znamenalo remízu. Naopak Sobotka by mu zbytečně ustoupil a nic by tím nezískal. Vztahy mezi ČSSD a ANO jsou natolik vyhrocené, že jakákoliv další spolupráce je obtížně představitelná.

Ve vládní sestavě se také ozývají hlasy, které spolu s opozicí začínají volat po předčasných volbách. Někteří politici však tvrdí, že do prázdnin by se už nestihly uspořádat a v létě by výsledek kvůli dovoleným ovlivnila nízká účast.

„Nevím, nepočítal jsem lhůty, které jsou k tomu potřeba. Je ale pevně daný termín řádných voleb. Vládní krizi zapříčinily problémy Andreje Babiše, a kdyby prezident konal, už by nebyl ve vládě. ANO si může nominovat svého ministra nebo ministryni financí a vláda může dokončit mandát,“ dodal Štěch.