Prokuratura zrušila stíhání šesti lidí ve věci manipulovaných IT zakázek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: policie-cr.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo stíhání šesti lidí v případu údajně zmanipulovaných veřejných zakázek na informační systémy. U dalšího obviněného bylo stíhání zrušeno částečně.

V kauze zahrnující 14 veřejných zakázek v celkové hodnotě několika set milionů korun bylo původně obviněno celkem 27 lidí a dvě firmy. Státní zastupitelství se případem zabývalo podruhé, stíhání u části obviněných zrušilo i loni v březnu. Proti usnesení o zahájení trestného stíhání si v druhém kole podalo stížnost 19 lidí a obě firmy.

Případ se týká tendrů Integrovaného operačního programu ministerstva vnitra. Šlo o dotace mimo jiné na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic. Zastupitelství zcela zrušilo šest z 21 trestních stíhání, u dalšího potom částečně.

Věc souvisí se zátahem protikorupční policie ze září roku 2014. Odehrával se tehdy na několika místech po celé zemi, podle žalobců šlo o 40 prohlídek. Policisté byli například na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně.

Policejní akce se týkala také hejtmanství ve Zlíně a Olomouci, policisté zasahovali i v sídle olomoucké firmy Tesco SW, kterou spoluvlastní podnikatel Josef Tesařík, bratr bývalého senátora Martina Tesaříka (ČSSD). Společnost už dříve veškerá pochybení popřela.

Nejvyšší státní zastupitelství zasáhlo do případu už podruhé. V případu IT zakázek bylo poprvé obviněno 20 lidí a osm firem. Žalobci loni v březnu zcela zrušili stíhání všech osmi obviněných firem a tří lidí, u zbývajících obviněných bylo tehdy stíhání zrušeno částečně nebo byly jejich stížnosti zcela zamítnuty.

Usnesení o zahájení trestního stíhání byla podle něj tehdy zčásti nezákonná a nedůvodná, neboť nebyly splněny formální a v některých případech ani věcné podmínky opravňující k zahájení stíhání.

Po důkladné analýze usnesení NSZ a novém prověřování loni v říjnu padla nová obvinění a jejich počet i počet samotných skutků se rozšířil. Obviněno bylo 27 lidí a dvě firmy, část z nich byla posuzována jako organizovaná zločinecká skupina. Někteří z nich již stížnost kvůli předchozímu zamítnutí podávat nemohli.

Napadnout mohli pouze rozšíření trestního stíhání. Tentokrát podle žalobců NSZ zrušená usnesení trpěla věcnými a právními vadami. "V daných věcech se jedná o komplikovanou hospodářskou trestnou činnost související s veřejnými zakázkami a hospodářskou soutěží, čemuž napadená usnesení neodpovídala po obsahové, formální ani právní stránce," doplnil Malý.

Žalobci z NSZ rozhodli o stížnostech v těchto dnech. Státní zástupce olomouckého vrchního státního zastupitelství Martin Brzobohatý, který má případ na starosti, rozhodnutí komentovat nechtěl. Uvedl, že jej dnes dostal na stůl. "Zatím neznám důvody rozhodnutí," řekl dnes tento státní zástupce.

Podle žalobce obvinění různými způsoby ovlivňovali veřejné soutěže ve svůj prospěch či ve prospěch spřízněných subjektů. V souvislosti s kauzou padlo obvinění z trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, poškození finančních zájmů Evropské unie, účasti na organizované zločinecké skupině a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.