Robert Malecký: Přímá volba prezidenta je pro kandidáty šancí na osobní reklamu

Video placeholde

Když už jsme na tomto místě minulý týden rozebírali očekávaný prezidentský souboj těžkých vah, k čemuž nás vybídl vstup odborářského bosse Josefa Středuly do kandidátského souboru, podíváme se dnes i na opačný konec startovního roštu. Tedy na souboj lehkých vah, outsiderů, snílků, nebo rovnou mašíblů. Na nich nás ovšem nebudou zajímat jejich politické medailonky, zázemí spřízněných miliardářů a podobně, ale okolnosti spojené s jejich motivací.

Protože jak se to vlastně takovému člověku přihodí? Jednoho dne ráno vstane, podívá se do občanky, že už mu bylo požadovaných čtyřicet, a řekne si: Jo! Já! Přece.

Začněme citátem, který doprovodíme malým kvízem. Protože tohle, to opravdu neuhodnete. „Miloš Zeman končí s obrovskou ostudou. Je to tragikomický případ, tragikomický příběh, který nechcete zažít.“ Pro zjevnost ponecháme stranou otázku, zda je tento výrok pravdivý, a soustředíme se na osobu jeho mluvčího. Tak co myslíte? Někdo z pravicových senátorů? Předseda Ústavního soudu?

Málokdo by asi tipoval, že takhle nyní mluví zázračně prozřelý majitel TV Barrandov Jaromír Soukup. Mimo jiné člověk, který koketuje s prezidentskou kandidaturou. A tím se dostáváme k našemu tématu.

Jaromír Soukup má už měsíc ve svém portfoliu self-made pořadů i novinku – jmenuje se Prezident a o jejím obsahu z vrozeného taktu pomlčíme. Pro nás je důležité, že právě v něm zazněly odsuzující výroky na principálova bývalého přítele Miloše Zemana. Zaznělo třeba, že se z respektovaného politika stal mstivý, směšný stařík.

Vztah Soukup – Zeman byl po dlouhou dobu sňatkem z rozumu. Zeman dostal v exkluzivních rozhovorech prostor bez nepříjemných otázek, který by mu jinde nedali, což se mu třeba před druhou volbou náramně hodilo. No a Soukup dostal sledovanost, která tvoří jádro jeho byznysu. Plus příslib investic z Číny, se kterými to ovšem dopadlo neslavně, a to nejen na Barrandově.

Teď si Soukup chce vzít své investice, na které jistě cítí právo, zpátky. Dopomoci mu k tomu má opět Zeman, jen v jiném gardu. Neumíme to posoudit na tvrdých číslech, ale dosavadních čtrnáct dílů Prezidenta podle samotného Soukupa lidi baví, koukají na něj prý mladí, vidíme zjevnou naději na oživení poněkud uvadajícího byznysu.

Miloš Zeman a jeho osudové ženy. Kate, Ivana a co Blanka?

Video placeholde
Miloš Zeman a jeho osudové ženy. Kate, Ivana a co Blanka? • Videohub

Jak to souvisí s prezidentskou volbou? Nijak, a přece ano. Nevěříme tomu, že Jaromír Soukup myslí svou kandidaturu vážně. Nejsme tak naivní, abychom uráželi jeho nesporný intelekt a schopnosti posoudit šance realisticky. Dokonce si troufáme tvrdit, že majitel Barrandova nakonec kandidovat nebude, a pokud ano, pak jen proto, že mu to vyjde jako marketingově výhodné.

Nabízí se tu trochu srovnání s „hvězdou“ antivaxerské a proruské scény, bývalou novinářkou Janou Peterkovou. Ta oznámila svou kandidaturu v sobotu večer na Facebooku a tak trochu tušíme, že pro ni půjde jen o příležitost, jak od svého publika vydyndat nějakou tu finanční podporu. Soukupovi se za tento příměr omlouváme, přece jen na to jde o pět řádů seriózněji.

A teď to podstatné. Vidíme zde dva příklady, kdy jediným smyslem vrcholné politické a demokratické procedury není nic jiného než marketing. A tedy prachy. U Soukupa s jistou grácií, u jiných natvrdo, na komoru. Zavedení přímé volby už ukázalo řadu nepříjemných vedlejších efektů, ten nejhorší vidíme stále ještě v Lánech. Toto je další, na který si chtě nechtě budeme muset zvyknout. Ono nám nic jiného ani nezbývá.