Rozpuštění Sněmovny podpořilo 140 poslanců. Na tahu je prezident

Poslanec Boris Šťastný odchází z Poslanecké sněmovny po hlasování o jejím rozpuštění

Poslanec Boris Šťastný odchází z Poslanecké sněmovny po hlasování o jejím rozpuštění Zdroj: ctk

Poslanci poprvé v historii rozhodli o rozpuštění Poslanecké sněmovny, nepomohl ani odpor poslanců ODS. Návrh, který nyní poputuje k prezidentovi, podpořilo 140 poslanců, potřebné minimum bylo 120 hlasů. Česko tak s největší pravděpodobností čekají předčasné volby, zatím neoficiálním termínem je 25. a 26. říjen.

„Myslím, že občané, kteří jednání sledovali, museli dojít ke stejnému závěru jako sociální demokracie: Že už je na čase,“ řekl po skončení jednání predseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Předčasné volby by podle něj měly proběhnout co nejdříve.

Občanští demokraté chtěli, aby byl před rozpuštěním dolní komory schválen zákon o obnovitelných zdrojích či doprovodná legislativa k občanskému zákoníku. Podle předsedy poslanců ODS Marka Bendy by jinak mohly hrozit ústavní žaloby.

Se svým postojem zůstala ODS osamocena. Rozpuštění Poslanecké sněmovny nemá žádnou politickou alternativu, pokud by se nerozpustila, zavládl by tu chaos, prohlásil krátce před zahájením schůze Sobotka. Rozpuštění Sněmovny, které umožnila před čtyřmi lety přijatá ústavní novela, podpořili i poslanci TOP 09, KSČM a Věcí veřejných.

Zatímco ostatní poslanci ODS před hlasování opustili jednací sál, předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová zůstala a spolu s šesticí dalších zákonodárců hlasovala proti. Podle ní totiž předčasné volby politickou krizi nevyřeší.

Prezident Miloš Zeman, který musí rozpuštění Sněmovny posvětit tím, že její rozhodnutí přijme, si ve středu dojedná schůzku s předsedy parlamentních stran. Podle dřívějších informací setkání zřejmě proběhne v pátek.

Volební výsledky stran v roce 2010 a současné preference.Volební výsledky stran v roce 2010 a současné preference.Volební výsledky stran v roce 2010 a současné preference.Volební výsledky stran v roce 2010 a současné preference.

Příprava na volby jede naplno

Karty, zdá se, jsou tentokrát rozdány předem. Třeba v letním výzkumu agentury Median nasbírala ČSSD ve volebním modelu 34 procent, KSČM 18,5, TOP 09 15, ODS 13 a KDU-ČSL 5,5 procenta. Šance jiných stran dostat se do sněmovny jsou menší, ale ne vyloučené. Levice dominuje i v dalších výzkumech a sociální demokracie nehodlá nic nechat náhodě. Na rozdíl od jiných partají už má jasno o krajských lídrech, předsednictvo strany dokonce odhlasovalo, že příštím premiérem má být šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nejzajímavější soubojeNejzajímavější souboje

Nejzajímavější soubojeNejzajímavější souboje

Zato ODS se rychlé volby nehodí. Občanští demokraté si zatím nezvolili ani volebního lídra, stejně obtížně hledají na kandidátky věrohodné lidi schopné oslovit voliče. I proto včerejší výkonná rada ODS rozhodla, že všichni, kdo za ni budou kandidovat, musí podepsat etický kodex. Ten například stanoví, že v případě trestního stíhání či uvalení vazby se poslanec dobrovolně vzdá mandátu.

Výsledek voleb by mohl podle některých sociologů mírně ovlivnit i termín jejich konání. Dny předcházející svátku by mohly odradit pravicové voliče a také občany, kteří uvažují, že hlas dají zcela novým uskupením typu ANO 2011.

Hrr na Zemana

Poměrně jasno je o hlavních volebních tématech. „Ústředním bodem bude střetnutí s prezidentem Zemanem a jeho pokusem zneužívat ústavu. Původně jsem chtěl zahájit evropskou volební kampaň, ale teď jde o obranu parlamentní demokracie. Jde zkrátka o republiku,“ říká šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Na výběr nemá ani ODS, její kampaň bude muset být podobná té, již v roce 1998 vedl Václav Klaus jako „Mobilisaci“. Svolával pod ním všechny, kteří chtějí žít svobodně. Levice se zase bude ohánět „zločinnou“ politikou padlé pravicové vlády a sliby o oživení ekonomiky a vzniku pracovních míst.

David Klimeš: ODS prosí: Nevolte nás!