Růst českého průmyslu zpomalil

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Zetor

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
3
Fotogalerie

Průmyslová výroba v Česku v květnu zpomalila meziroční růst z dubnových 5,5 procenta na 1,4 procenta. Údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). K růstu podle statistiků nejvíce přispěla výroba a rozvod energií. Výroba rostla i meziměsíčně, a to o 2,9 procenta po očištění od sezonních vlivů.

K meziročnímu posílení průmyslové produkce podle ČSÚ pomohla hlavně výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, která vzrostla o 3,8 procenta. K růstu přispěla také třeba výroba počítačů a další elektroniky zvýšením produkce o 9,4 procenta. Klesly naopak produkce motorových vozidel, přívěsů a návěsů o 1,3 procenta nebo výroba základních farmaceutických produktů o 9,2 procenta.

Ačkoli celkový meziroční růst průmyslové výroby zpomalil, v květnu do výsledků nezasáhly na rozdíl od dubna sezonní vlivy. Letošní květen měl totiž stejný počet pracovních dnů jako květen 2017. V dubnu sice růst výroby činil 5,5 procenta, ale protože měl letošní duben vyšší počet pracovních dní než loňský, zaznamenal průmysl po očištění od sezonních vlivů v dubnu pokles o 0,2 procenta.

Statistici zaznamenali v květnu také růst hodnoty nových zakázek ve vybraných odvětvích ve srovnání s loňskem o 9,5 procenta. "Automobilový průmysl je tentokrát jedním z odvětví, které záporně ovlivnilo vývoj průmyslové produkce, ale zároveň i odvětvím, které se výrazně podílelo na růstu nových zakázek," doplnila vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

I přes zvýšení produkce a hodnoty zakázek ale tržby z průmyslové činnosti meziročně klesly o 0,3 procenta.Průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více pracovníky se v květnu 2018 meziročně zvýšil o 1,6 procenta. Oproti loňsku se také zvedla průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců těchto podniků o 8,5 procenta na 35751 korun.