Růst mezd pomáhá roztáčet českou ekonomiku. Časem se ale dostane nad její možnosti, varuje analytik

Výroba klobouků ve společnosti Tonak

Výroba klobouků ve společnosti Tonak Zdroj: Michael Tomeš

Ministerstvo financí
Ivan Pilný
Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
7
Fotogalerie

Stav české ekonomiky bude mít rostoucí tendenci letos i v roce 2018. Vyplývá to z nové predikce ministerstva financí. To zlepšilo odhad růstu ekonomiky na 3,1 procenta. V roce 2018 pak na 2,9 procenta. Za hospodářským růstem stojí podle ministerstva především nízká míra nezaměstnanosti a rostoucí spotřeba domácností, která je zapříčiněna i zvyšováním mezd.  

„Domácnosti podle ministerstva financí zdaleka nevyužijí celý růst svých příjmů ke zvýšení spotřeby, ale nemalou část ušetří. Spotřební chování domácností má tedy šanci rozhodnout, zda nebude růst HDP ještě vyšší,“ komentuje predikci ministerstva ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Současně upozorňuje i na možné negativní stránky zvyšování mezd v Česku, které vnímá i jako důsledek tlaku odborů. „Co považuji za ne úplně pozitivní je, že vláda šla v posledních letech odborům příliš na ruku, místo aby se snažila o vyváženou roli v tripartitě. Tato pozice umožnila odborům začít hrát s vyššími kartami. Tlak na růst mezd tak eskaloval a vzhledem k setrvačnostem trhu práce je pravděpodobné, že se časem dostane nad možnosti ekonomiky,“ doplnil pro deník E15.

Růst celé ekonomiky by se měl podle prognózy projevit i na celkovém stavu veřejných financí. Ministerstvo očekává, že letos skončí v přebytku ve výši 0,4 procenta HDP. Instituce navíc počítá s dalším posilováním koruny vůči euru. Letošní kurz by měl být zhruba 26,4 korun za euro, v roce 2018 pak 25,6 korun za euro.

Mezi rizikové faktory, které by mohly nepříznivě ovlivnit vývoj ekonomiky, zahrnuje ministerstvo především brexit, zpomalení růstu čínské ekonomiky, nebo problémy italského bankovního sektoru.

Odhady ministerstva (v závorce odhady z predikce z dubna 2017)
 2016Odhad 2017Odhad 2018
HDP2,63,1 (2,5)2,9 (2,5)
Průměrná míra inflace0,72,2 (2,4)1,6 (1,7)
Nezaměstnanost43,2 (3,4)2,9 (3,3)