Růst tržeb obchodů bude pokračovat, míní analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Výplaty odměn a bonusů před Vánocemi podle analytiků ještě podpoří spotřebitelský optimismus Čechů, který je již nyní blízko dosavadních maxim. Silný růst maloobchodních tržeb by měl pokračovat i v dalších měsících. K růstu jim pomáhá velmi nízká nezaměstnanost, rychle rostoucí mzdy a vysoká spotřebitelská důvěra. Za zrychlením prodejů oděvů a obuvi v záři stál nástup chladnějšího počasí. Růst maloobchodních tržeb v září zrychlil na 6,2 procenta, a překonal tak očekávání ekonomů.

I v mezinárodním kontextu je růst maloobchodních tržeb v Česku výrazně vyšší než ve většině zemí Evropské unie. "Důvodem je právě rychlý růst české ekonomiky s velmi nízkou nezaměstnaností a růstem mezd. A silný růst tržeb bude pokračovat i v závěru letošního roku. V souhrnu za celý letošní rok lze počítat s růstem maloobchodu přes pět procent," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

"Celkově lze konstatovat, že trendy v české ekonomice včetně trhu práce dávají důvod pro optimismus i do dalších měsíců a čtvrtletí, co se růstu maloobchodních tržeb týče," dodal hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Spotřeba domácností nadále zůstává klíčovým tahounem české ekonomiky. S blížícím se koncem roku lze navíc očekávat výplatu celoročních odměn a bonusů, které by letos díky prosperitě ekonomiky měly být rekordní. "Ty dále podpoří spotřebitelský optimismus Čechů, který je již nyní blízko svých historických maxim, a tedy také spotřebitelské výdaje jako takové," uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Podle ekonoma Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance Češi mají peníze, mzdy rostou a porostou ještě víc a nezaměstnanost je rekordně nízká. "Lidé jsou optimističtí a utrácejí za věci dlouhodobé spotřeby, které nutně nepotřebují. Za oblečení a obuv utratili o 22,3 procenta více než před rokem. Takový růst tu už velmi dlouho nebyl. Ani internetové tržby nerostly tak rychle," řekl Pikora.

Za celý letošní rok očekává Pikora růst maloobchodních tržeb o 5,1 až 5,3 procenta. V první polovině roku 2018 předpokládá růst tržeb přesahující šest procent a ve druhé polovině pak výrazné zpomalení růstu.

Maloobchodní tržby v Česku kromě tržeb z prodeje aut v září zrychlily meziroční růst na 6,2 procenta ze srpnových 4,8 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.