Schillerová podpoří jen komunistické návrhy na úpravy v rozpočtu

Ministrině financí Alena Schillerová.

Ministrině financí Alena Schillerová. Zdroj: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Ministrině financí Alena Schillerová.
Ministrině financí Alena Schillerová.
3
Fotogalerie

Z poslaneckých úprav vládní rozpočtové novely, jež zvyšuje letošní schodek na půl bilionu korun, podpoří ministerstvo financí jen návrhy komunistů. Vyplývá to z dokumentu pro páteční jednání rozpočtového výboru. Komunističtí poslanci navrhují přesuny celkem za 2,3 miliardy korun ve prospěch zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Sněmovna by měla předlohu schvalovat ve středu.

Komunisté chtějí poslat z rozpočtové rezervy 1,75 miliardy korun na odměny zdravotníků v nemocnicích a v sociálních službách, 200 milionů na odměny zaměstnanců zejména dětských domovů a 50 milionů korun na odměny sociálních pracovníků v obcích. Navrhli také přidat z rezervy 300 milionů korun regionálnímu školství na pořízení digitálních učebních pomůcek a posílení takzvané zážitkové pedagogiky. KSČM ve Sněmovně menšinový kabinet ANO a ČSSD toleruje.

K rozpočtové novele poslanci podali více než dvě desítky návrhů úprav. Vedle opozičních požadavků odmítá ministerstvo financí (MF) vedené Alenou Schillerovou (za ANO) i snahy Václava Votavy z koaliční ČSSD posílit rozpočet Správy státních hmotných rezerv o 460 milionů korun a kapitolu ministerstva školství o 1,5 miliardy korun na vzdělávání na dálku. Okamžité zvýšení rozpočtu ministerstva školství by podle ministerstva financí nedostatek digitálních učebních pomůcek nevyřešilo, věcí by se měla zabývat vláda.

Někteří poslanci navrhli pouze snížení výdajů. Například Pirát Mikuláš Ferjenčík (Piráti) chce ubrat z rozpočtové rezervy a tím i ze schodku 11 miliard, 16 miliard nebo 25 miliard korun. „Výše vládní rozpočtové rezervy je dimenzována i ke krytí případného výpadku příjmů státního rozpočtu, tedy vláda již vyšší deficit než 500 miliard korun nechce připustit,“ zdůvodnilo nesouhlas MF.

Návrh lidovce Jana Bartoška vyplatit novelou o státní sociální podpoře jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě MF odmítá argumentem, že zákonem o státním rozpočtu nesmí měnit jiné zákony. Některé poslanecké úpravy zejména zákonodárců za SPD označil Schillerové úřad kvůli formálním chybám za nehlasovatelné.