Schodek 230 miliard. Státní rozpočet pokračuje v rekordním propadu

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: ČTK / Michal Krumphanzl

Schodek státního rozpočtu se ke konci srpna vyšplhal na 230,3 miliardy korun z červencových 205,1 miliardy korun. Jde o nejhorší srpnový výsledek v historii Česka. Loni ke konci srpna byl schodek 15,4 miliardy korun.

Během srpna se deficit rozpočtu prohloubil o 25,2 miliardy korun. Výsledek byl podle ministerstva financí ovlivněn výplatou příspěvku obcím na zmírnění dopadů poklesu daňových příjmů 13,4 miliardy korun. „Bez této mimořádné platby by výše schodku v samotném srpnu převýšila loňský deficit pouze o 6,1 miliardy korun, což potvrzuje trend zpomalování tempa propadů hospodaření v průběhu června až srpna oproti období března až května,“ uvedl úřad.

Podle analytiků Raiffeisenbank ekonomika není v tak špatném stavu, aby si vynutila využití schváleného rozpočtového deficitu 500 miliard korun. „Za předpokladu, že nedojde ke druhé vlně pandemie, by se tlak na státní rozpočet měl ve zbytku roku postupně snižovat. K prohloubení deficitu až k avizovaným 500 miliardám by mohlo dojít jen za předpokladu výrazného uvolnění rozpočtové kázně, k němuž ovšem bude tradičně nabádat blížící se termín voleb," uvedl analytik banky Vít Hradil.

S tím, že vzhledem k blížícím se volbám lze očekávat další růst výdajů státního rozpočtu, souhlasí i hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. „Žádná významná úsporná opatření dosud nebyla ohlášena," poznamenal.

Příjmy rozpočtu ke konci srpna meziročně klesly o 40,4 miliardy na 929,4 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení se snížily meziročně o 55,7 miliardy na 790,5 miliardy korun. Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 174,5 miliardy na 1,16 bilionu korun.

Ministerstvo financí zároveň informovalo, že ze státního rozpočtu na boj s pandemií putovalo ke konci srpna 136,2 miliardy korun. Přímá opatření například v podobě kompenzačních bonusů, programů Antivirus a dalších programů si vyžádaly 89,4 miliardy korun. Odklad záloh daní vyčíslilo ministerstvo na 21 miliard korun a výdaje na zdravotnictví v podobě nákupu ochranných prostředků nebo oddlužení vybraných nemocnic na 25,9 miliardy korun.

Na sociálních dávkách stát vyplatil ke konci srpna 450,6 miliardy korun, meziročně o 50,5 miliardy korun více. Z toho na důchody putovalo 336,4 miliardy korun.

Sněmovna kvůli dopadům šíření koronaviru 8. července schválila zvýšení letošní schodek rozpočtu na 500 miliard korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.