Šéfka Soudcovské unie Zemanová odešla z Nejvyššího správního soudu

Daniela Zemanová

Daniela Zemanová Zdroj: profimedia.cz

Daniela Zemanová, prezidentka Soudcovské unie České republiky, opustila post předsedkyně jednoho ze senátů Nejvyššího správního soudu. Potvrdila to webu INFO.cz. Od začátku října působí u Městského soudu v Praze, a to v civilním odvolacím senátu. „V mém rozhodnutí není nic záludného, jednalo se – jako obvykle v životě – o kombinaci mnoha důvodů, které se v určité chvíli spojily a vyžádaly si řešení,” popsala prezidentka Soudcovské unie v rozhovoru pro INFO.CZ.

O záměru Daniely Zemanové opustit Nejvyšší správní soud (NSS), psalo INFO.CZ jako první již v březnu letošního roku. Její přesun na největší český soud proběhl později, než se původně předpokládalo.

A jak popsala přímo Zemanová, souvisí s pracovním vytížením: „Byla jsem na Nejvyšším správním soudu 12 let a postupně se k povinnostem soudkyně, kterých je na NSS mimochodem opravdu dost, přidávaly další. Na pět let jsem byla vylosována předsedkyní kárného senátu, brzy potom jsem se stala viceprezidentkou a za tři roky prezidentkou Soudcovské unie.

To se sešlo se zvyšováním pracovního zatížení všech soudců ve správním soudnictví v poslední době a s rozšiřováním aktivit Soudcovské unie v Praze.  Do určité míry lze zvyšovat intenzitu a pracovat více, ale pak přijde hranice, za kterou už nedokážete přidat,” říká.

Potvrzuje tak dřívější spekulaci, že pro toto rozhodnutí bylo důležité i to, že jsou její aktivity prezidentky Soudcovské unie nutně spojeny především s Prahou.

„Samozřejmě, přesně tak to je. Brno je město nejvyšších soudních institucí, ale většina jednání týkajících se činnosti Soudcovské unie se odehrává v Praze. Je obrovský rozdíl, jestli jedete na půlhodinové jednání v Praze z Brna nebo ze Spálené ulice. To ale neznamená, že prezident Soudcovské unie musí být pouze z Prahy. U mě situaci komplikovalo to, že bydlím v Jablonci nad Nisou, což vytvářelo na dojíždění a logistiku náročný trojúhelník.”


Celý článek najdete na webu INFO.cz >>>