Sestra bratrů Mašínů nevzdává boj o majetek, obrátí se na Ústavní soud

Zdena Mašínová

Zdena Mašínová Zdroj: CC BY-SA 3.0: Ben Skala; Wikimedia

Zdena Mašínová se obrátila se žádostí o vrácení rodinného majetku na Ústavní soud. Statek v Lošanech na Kolínsku, zabavený komunisty, jí soudy opakovaně odmítly vydat. Naposledy se proti jejímu dovolání postavil loni v listopadu Nejvyšší soud.

„Po delší úvaze jsem se rozhodla, že se odvolám k Ústavnímu soudu, protože se mi to zdá jako opravdu nehorázná nespravedlnost vůči naší rodině a obětem, které naše rodina přinesla,“ uvedla Zdena Mašínová v Radiožurnálu.

Rozlehlé hospodářské usedlosti patří v Lošanech podle rozhlasu symbolické číslo popisné jedna. Už roky ale zůstává stavba opuštěná a postupně chátrá. A zřejmě ještě nějakou dobu bude. Mašínová totiž bojuje o rodinný majetek dál sama.

„Já v tom zatím postupuji stále sama, protože to bylo rozhodnutí mého bratra a po dohodě s ním,“ řekla Mašínová. Její bratr Josef prý nechce už mít s českou justicí nic společného. Druhý bratr Ctirad zemřel v roce 2011. Zamítavé výroky soudů v minulosti zmiňovaly právě fakt, že Mašínová nemůže žádat o vrácení majetku sama, bez souhlasu dalších dědiců.

Mašínová půjde i k Evropskému soudu

Josef a Ctirad Mašínovi vedli v 50. letech protikomunistickou odbojovou skupinu a probili se do západního Berlína, přestože je stíhalo přes 20 tisíc příslušníků bezpečnostních sil tehdejšího východního Německa.

Zdena Mašínová příliš nevěří, že by jí Ústavní soud vyhověl. Pokud se stížnosti neuspěje, je připravená případ řešit i u Evropského soudu pro lidská práva.