Šlachtovým odchodem vyšetřování kauz nekončí

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Protimafiánský útvar zasahoval s podporou žalobců do kompetencí minimálně dvou bezpečnostních složek. Obavy šéfa ANO Andreje Babiše a vedoucích státních zástupců, že odchod Roberta Šlachty od policie ohrozí, nebo dokonce zastaví vyšetřování korupčních kauz, jsou podle všeho liché. Vyplývá to ze statistik ministerstva vnitra.

Navíc Šlachtův Útvar pro odhalování organizovaného zločinu nemá boj s korupcí na starosti, jak tvrdí Babiš. To spadá pod Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Oba se mají sloučit do jedné centrály, což vyvolává spory ve vládě mezi ČSSD a ANO. Podle údajů ministerstva je úspěšnější protikorupční policie. Jen loni otevřela téměř 180 kauz a obvinila více než sedm desítek lidí. Oproti tomu protimafiánský útvar rozpracoval pětačtyřicet případů a začal stíhat stejný počet podezřelých.

Vede si však o něco pečlivěji, protože nemusí tak často na pokyn žalobců doplňovat spisy. „Odmítám tvrzení Andreje Babiše, že jeden útvar je dobrý a druhý špatný. Rozhodně není pravda, že protimafiánský útvar je poslední funkční policejní složka,“ prohlásil šéf rezortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Podle bývalého policejního prezidenta Oldřicha Tomáška Šlachtovi lidé rezignovali na potírání organizovaného zločinu. „ÚOOZ přestal hledat případy v podsvětí a mezi východoevropskými mafiemi a začal se za vydatné podpory některých státních zástupců a médií zabývat korupcí, bez ohledu na existenci protikorupčního útvaru, který s polovičním počtem lidí dosahuje podstatně lepších výsledků než ÚOOZ,“ napsal pro server Echo24.cz.

Mezi útvary se rozhořel konkurenční boj a bylo běžné, že na jednom případu pracovaly současně. Také proto začali z protikorupčního útvaru odcházet odborníci na ekonomickou kriminalitu, protože ÚOOZ se opírá o nejvýše postavené žalobce. Šlachtův útvar přitom nezasahuje jen do pravomocí protikorupční policie. Před časem začal sledovat a odposlouchávat šéfa kriminální policie na policejním prezidiu a před měsícem obvinil důstojníka protikorupční policie.

Vyšetřování strážců zákona přitom příšluší výhradně Generální inspekci bezpečnostních sborů. O policejní reformě hovořil v Lánech prezident Miloš Zeman s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a šéfem policie Tomášem Tuhým. Prezident, jemuž podle ministra nejsou změny proti mysli, zveřejní svůj názor dnes. Reorganizaci policejních složek bude řešit Bezpečnostní rada státu svolaná na dnešní podvečer.