Tereza Zavadilová: Jeden průšvih, dva příběhy

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Tady se organizuje hon na mě, aby mě donutili odejít z politiky, prohlásil včera Andrej Babiš. Na sólo tiskové konferenci, kterou svolal nějaké dvě hodiny poté, co skončila politická debata v České televizi, kam Babiš – ač pozván – nedorazil. V uvedené debatě ho Milan Chovanec, Pavel Bělobrádek a Miroslav Kalousek podrobili dosud nejostřejší kritice. Podstatou je spor o reorganizaci policie.

Babiš vypráví dál příběh, který minulý týden odstartoval dopis nejvyššího žalobce Pavla Zemana, uniklý do Babišových Lidových novin. Příběh zní: Chovanec s policejním prezidentem Tuhým (reprezentanti zla) chtějí v rámci vlastní reorganizace policejních složek vyštvat Roberta Šlachtu (zosobnění dobra), aby případné korupční kauzy, v nichž jsou dozajista namočeni politici, byly zameteny pod koberec.

Aby vyprávění dostalo grády, Šlachta dal protestní výpověď, rezignací pohrozil ministr spravedlnosti Pelikán, opuštěním vlády pohrozil i Babiš, byť na to do neděle zapomněl, a z Olomouce se ozval žalobce Ivo Ištvan, proslavený kauzou Nagyová, který začal vyšetřovat Tuhého a jeho náměstka z podezření, že reorganizace policie je trestným činem. Pan Šlachta byl poslední ostrov, na který neměl Chovanec vliv, prohlásil Babiš. ČSSD chce podle něho odstranit Šlachtu, protože šel po korupčních kauzách typu Vidkun, kde figurovali sociální demokraté. A že se „kmotři,“ propojení s tradičními politickými stranami, někde smějí.

Zastánci Chovancova postupu nicméně vyprávějí odlišný příběh. Že tu vznikl jistý mocenský blok, reprezentovaný hnutím ANO, státními zástupci, „protikorupčními organizacemi“ Transparency International a Rekonstrukcí státu a Šlachtovým útvarem. Že Šlachtova ÚOOZ se chová jako politická rozvědka, že neřeší boj s mafií, který má v popisu práce, ale bere mediálně vděčnou agendu honění politiků pro podezření z korupce skutečnému protikorupčnímu útvaru. Že Nagygate a pád Nečasovy vlády se ukázaly jako minimálně sporné, že protikorupční bojovníci v represivních složkách mají mizivé výsledky.

Koaliční partneři se Babišovi úplně poprvé doopravdy tvrdě postavili (a hned necukli, jak bývalo zvykem). Babiš je viditelně nervózní, mění názory ještě rychleji než obvykle. Prezident Zeman v zásadě mlčí

Že když se kauzy vrcholící tehdejším pádem vlády připravovaly, na severní Moravě umíraly desítky lidí na otravu metanolem, že podnikatelé byli mučeni a vražděni Švábovým gangem, protože všechny zajímala jen a jen korupce. A že pád Nečasovy vlády byl dílem organizován těmi, kdo z něho pak měli největší politický prospěch. Že Šlachtův útvar přikrývá vyšetřování Babišovy kauzy Čapí hnízdo. Že má Babiš historicky úzké osobní vazby na lidi z ÚOOZ.

Stoprocentně asi neplatí ani jeden naznačený příběh. Jisté ale je, že dění kolem špiček policie ukázalo na velký průšvih. Kdo bude vítěz a kdo ne, se brzy ukáže. Koaliční partneři se Babišovi úplně poprvé doopravdy tvrdě postavili (a hned necukli, jak bývalo zvykem). Babiš je viditelně nervózní, mění názory ještě rychleji než obvykle. Prezident Zeman v zásadě mlčí.

Kauza reorganizace policie se může stát nakonec vlastně jistou společenskou očistou. Hodně lidí odkrylo karty.