Šlechtová chce na obraně zůstat, Babiš ji kritizuje za plýtvání

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: profimedia.cz

Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) by chtěla zůstat členkou vlády, ale ne za každou cenu. Současnou kritiku své osoby ve středu označila za hon a za kampaň, kterou proti ní vede deník patřící do svěřenského fondu předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Premiér se vyjádřil kriticky k tomu, že Šlechtová ještě jako ministryně pro místní rozvoj využívala na letišti VIP služeb. Označil to za plýtvání. Šlechtová mu pak poslala otevřený dopis. Brání se nařčení z nehospodárnosti. Vyzvala ho, aby vyhodnotil náklady na pracovní cesty všech ministerstev předchozí vlády. Babiš je k tomu připraven, pozastavil se ale nad formou dopisu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček se přidal ke kritikům ministryně za fotografii jejího psa na hrobu Neznámého vojína na Vítkově. Očekává, že Šlechtová v nové vládě na pozici ministryně obrany nebude.

"Nejsem členem hnutí ANO, opravdu na tom místě nebudu sedět za každou cenu. Pokud stát nebude mít zájem o mé služby, pokud Babiš nebude mít zájem o mé služby po tom, co mě tři a půl roku zná, tak samozřejmě já nebudu opouštět žádný post zhrzená," řekla novinářům ministryně. "V tuto chvíli mám chuť pokračovat," dodala.

Šlechtová tak reagovala na informaci Lidových novin, podle nichž jako ministryně pro místní rozvoj využívala na letišti VIP služeb za celkem zhruba 310.000 korun ve 26 případech. Podle ministryně uvedená suma zahrnuje 65 letů, využívání služeb včetně vyřízení letenek a odvozu přímo k letadlu bylo podle ní v zájmu státu i kvůli časové úspoře.

Ministryně se pozastavila nad tím, že je na titulní stránce Lidových novin kritizována často. V minulosti například Lidové noviny uvedly, že jí na ministerstvu radí v oblasti IT bývalý ezoterik Evžen Teršl. "Je mi to trochu líto, protože tyto noviny přece jen patří do svěřeneckého fondu pana předsedy vlády, za kterého já jsem kandidovala," podotkla. "To já nevím. Pan Babiš říká, že noviny neřídí," uvedla na dotaz, zda podle ní za tím stojí Babiš.

Premiér ve středu po jednání vlády řekl novinářům, že pokud jsou informace Lidových novin pravdivé, považuje to za plýtvání. Šlechtová mu následně napsala otevřený dopis. Informace novin označila za nehorázné a účelové. Předsedu vlády požádala, aby se zastal "dobrého jména hnutí ANO ve vládě" a zajistil oficiální vyhodnocení nákladů, které měla všechna ministerstva z období předchozí vlády na domácí i zahraniční pracovní cesty.

Šlechtová se brání, že ohled na ekonomické zájmy státu kladla na první místo. "Nehodlám na sobě v tomto ohledu nechat neprávem pohanu," uvedla. Babiš ČTK v SMS zprávě sdělil, že kontrolu všem ministrům rád zadá. "Překvapující je forma dopisu paní Šlechtové," podotkl.

Šlechtová musí v těchto dnech mediálně vysvětlovat i fotografii svého psa, kterého zachytila, jak sedí za věncem na hrobě Neznámého vojína na Vítkově. Fotografii doplnila komentářem, že je hrdá na svou zem a miluje svého psa. Po kritice, že se nechovala pietně, se omluvila. Novinářům si ve středu postěžovala, že je i přes omluvu neustále "lynčovaná".

Ke kritice Šlechtové za fotografii psa se ve středu v rozhovoru s iDNES.cz přidal i Hamáček a řekl, že očekává v čele ministerstva změnu. O možném konci Šlechtové ve vládě se spekuluje delší dobu.

Ve vládě končí z vlastní vůle ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr zahraničí Martin Stropnický (oba ANO). Svou další účast ve vládě bude zvažovat i Dan Ťok (za ANO). Novinářům ve středu řekl, že se mu pokračovat nechce. Rozhodnutí oznámí do konce týdne. Babiš se ve středu ke změnám ve vládě nechtěl vyjadřovat, nejdříve je chce sdělit prezidentovi. Zda mohou být informace o využívání VIP služeb důvodem neúčasti Šlechtové ve vládě, nechtěl komentovat.

Podle médií není vztah Babiše ke Šlechtové příliš pozitivní. Zastání naopak ministryně má u prezidenta Miloše Zemana. I od něj si ale vyslechla kritiku v souvislosti s českým postojem v kauze novičok.