Smíte v Česku zůstat, rozhodla vláda o předválečných (bělo)ruských ajťácích

„Vláda v programovém prohlášení řekla, že chce opustit koncept montovny a vybudovat znalostní ekonomiku, a na tyto odborníky by se mělo tímto způsobem nahlížet a nechat je tu,“ řekl právník Jiří Pokorný.

„Vláda v programovém prohlášení řekla, že chce opustit koncept montovny a vybudovat znalostní ekonomiku, a na tyto odborníky by se mělo tímto způsobem nahlížet a nechat je tu,“ řekl právník Jiří Pokorný. Zdroj: profimedia.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský
2
Fotogalerie

Stovka ruských a běloruských pracovníků IT a jejich rodin, kteří se do Česka přestěhovali v rámci programu Vědecký a klíčový personál a jejichž případu se minulý týden věnovala redakce deníku E15, dostala výjimku ze zastavení výdeje víz ruským a běloruským občanům. Původně měli Česko opustit, a to i přestože pro začátek práce jim zbývalo už jen pár formalit typu výdeje modré karty. Převážné většině z nich hrozilo patnáct let vězení kvůli politickým názorům.

Vláda rozhodla o zastavení vydávání víz ruským občanům koncem února v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Týž krok učinila 2. března vůči Bělorusku. Na redakci se v průběhu března obrátily desítky IT pracovníků, kteří se do Česka přestěhovali těsně před začátkem války a kterým byl pozastaven výdej modrých karet.

„My, vysoce kvalifikovaní odborníci, členové jejich rodin, otcové, matky s malými dětmi, zaujímáme krajně negativní a odsuzující postoj k invazi Ruské federace na Ukrajinu. Nepodporujeme tyto trestné činy, protože jsou v rozporu s našimi názory a principy,“ oznámili ve společném prohlášení z 20. března.

Rozhodnutí vlády kritizovali humanitární pracovníci a někteří právníci. „Vláda v programovém prohlášení řekla, že chce opustit koncept montovny a vybudovat znalostní ekonomiku, a na tyto odborníky by se mělo tímto způsobem nahlížet a nechat je tu,“ řekl právník Jiří Pokorný z advokátní kanceláře Buchta, Pokorný & Partneři, který zastupuje řadu ukrajinských, běloruských a ruských klientů v rozhovoru pro deník E15.

Ve středu 30. března vydala vláda usnesení udělující výjimku v případě žadatelů, kteří již získali vízum, aby si mohli převzít povolení k pobytu. „Jsme šťastní. Už se dokonce spustil zápis pro získání zbylých náležitostí,“ informuje manželka jednoho z IT pracovníků. „Jménem celé skupiny chceme poděkovat všem, kteří se naší věcí zabývali,“ dodává Anna Rozdobreevová, jež na problém jako první upozornila redakci E15.

Česko taktéž udělilo humanitární výjimku, která umožňuje Rusům a Bělorusům žádat o vízum. „ČR již pomohla poměrně výraznému počtu lidí aktivních v opozici v Rusku a Bělorusku,“ uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). V případě Běloruska je podle něj pomoc čím dál složitější. „Většina opozice je buď ve vězení, nebo ji donutili emigrovat,“ vysvětlil.

Video placeholde
Rekordní částky na pomoc Ukrajině. Kam se obrátit, když chcete pomoci • Videohub