Smrt soudce Studničky stále zůstává nejasná, zavražděn asi nebyl

Na budově ostravského soudu visí černá vlajka

Na budově ostravského soudu visí černá vlajka Zdroj: ctk

Policii se zatím nepodařilo objasnit pondělní smrt čtyřiašedesátiletého ostravského soudce Miloslava Studničky. Dosud pracuje se třemi verzemi - kloní se však spíše k sebevraždě nebo nešťastné náhodě. Útok další osoby ale zatím zcela nevyloučila.

Soudce, který kromě jiných vynášel rozsudek nad žháři z Vítkova, žil sám s několika psy ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku, kde policie našla jeho tělo. Je pravděpodobné, že tělo psi po smrti poškodili.

Z vyjádření náměstka ředitele moravskoslezské policie Dalimila Syptáka vyplývá, že Studnička zemřel na následky banálního poranění na krku. Rána ale zasáhla krční žílu. „Po provedené pitvě se nenašly stopy likvidačního útoku. Utrpěl poranění žíly s pozvolným krvácením. Následovala srdeční zástava a embolie. Umíral několik minut,“ komentoval náměstek pitevní protokol. Jak ale Studnička k ráně na krku přišel, jasné není.

Policisté proto dál pracují s třemi verzemi. V případě sebevraždy si ránu mohl způsobit sám. Motivem by pak mohly být osobní vztahy. Svou roli ale možná sehrála nešťastná náhoda. Soudce pak nebyl schopen zastavit krvácení a upadl do bezvědomí. Kriminalisté potvrdili i to, že ránu následně ještě zhoršili psi, se kterými muž v domě žil. „Šlo však o posmrtnou devastaci,“ vysvětlil Sypták. Podle kriminalisty Antonína Řezníčka soudce žádné jiné zranění neutrpěl.

Kriminalisté ale zatím nevyloučili ani vraždu, i když se k ní kloní nejméně. Podle nich násilnému úmrtí nic nenasvědčuje. Stejně se staví i k možnosti, že by případný útok souvisel s výkonem funkce soudce. „Nic tomu nenasvědčuje,“ řekl Sypták a Řezníček doplnil, že Studnička zemřel deset až 24 hodin před nálezem těla.

Státní zástupce Vít Legerský, který vyšetřování dozoruje, novinářům řekl, že původně policie případ kvalifikovala jako vraždu. „Tělo neslo zjevné známky násilí a nebylo možné vyloučit podíl druhé osoby,“ řekl. Další vyšetřování ale přineslo posun. Nové důkazy podle Legerského postavily situaci do jiného světla.