Sněmovnu čekají hlasovací dostihy. Řada zákonů spadne pod stůl

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) hodlá v posledním roce vlády ANO a ČSSD zrušit superhrubou mzdu.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) hodlá v posledním roce vlády ANO a ČSSD zrušit superhrubou mzdu. Zdroj: ČTK / CTK / Vondrouš Roman

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce do voleb v roce 2021 stihnout schválení zákona o zálohovaném výživném
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce do voleb v roce 2021 stihnout schválení zákona o zálohovaném výživném
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) chce do voleb v roce 2021 prosadit nový stavební zákon.
Vládu Andreje Babiše čekají do konce roku tři zásadní zákony - státní rozpočet na příští rok, zvýšení důchodů nad předepsanou valorizaci a zrušení superhrubé mzdy.
5
Fotogalerie

Státní rozpočet na příští rok, zvýšení důchodů nad předepsanou valorizaci a zrušení superhrubé mzdy – a tedy možná nižší daně pro čtyři a půl milionu zaměstnanců alespoň o pár stokorun. Kolem těchto tří zákonů se budou točit všechna důležitá jednání parlamentu po zbytek roku. Na parametrech rozpočtového schodku, růstu penzí ani poklesu daně z příjmů se však zatím vláda ANO a ČSSD tolerovaná komunisty neshoduje.

Hnutí premiéra Andreje Babiše navíc hodlá prosadit stavební zákon ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) a sociální demokracie zálohované výživné ze strany šéfky rezortu práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) tak, aby platily už od ledna.

„Nový stavební zákon potřebujeme pro obnovu ekonomiky a pro to, aby si Česko udrželo konkurenceschopnost,“ řekla Dostálová.

Socialisté tlačí i na změkčení exekucí nebo na normu o dostupném bydlení předloženou minulý měsíc jejich poslaneckým klubem. „Podporu budeme hledat v koalici i u ostatních stran. Do konce funkčního období zbývá ještě čtrnáct měsíců,“ uvedl šéf klubu Jan Chvojka s odkazem na volby do Poslanecké sněmovny, které se konají příští podzim. Právě předvolební kampaň však negativně zasáhne i do legislativního procesu. U každé důležitější úpravy trvá zpravidla rok.

V dolní komoře parlamentu se nahromadily celkem čtyři stovky bodů v různých stadiích rozpracovanosti, z toho více než polovinu tvoří převážně opoziční návrhy zákonů.

Zpoždění však nabírají i sliby z programového prohlášení vlády, například hromadné žaloby spotřebitelů či pravidla pro lobbing. A už druhé volební období parkuje ve sněmovně předloha ministerstva obrany rozšiřující pravomoci Vojenského zpravodajství kvůli kyberútokům.

„Opozice občas obstruuje nebo jsou mimořádné schůze. Ale tak to je každé funkční období. Z toho je zřejmé, že ne vždy se všechno stíhá tak, jak by si koalice přála,“ dodal předseda poslanců ČSSD Chvojka.

KSČM, bez jejíž podpory finanční plán státu na příští rok ani většina dalších úprav neprojde, to vidí jako problém. „Nedodělků je opravdu hodně,“ řekl člen rozpočtového výboru Jiří Dolejš, jehož strana trvá na pětitýdenní dovolené či obecném referendu.

 

„Co se týče vládních předloh, klíčové budou ty s dopadem na státní rozpočet. Debata se povede mimo jiné o daňové progresi,“ připomněl Dolejš s poukazem na případný zánik superhrubé mzdy a tedy i takzvané solidární sedmiprocentní přirážky.

Komunisté chtějí, aby lidé s nadstandardními příjmy, které přesahují čtyřnásobek průměrné mzdy, odváděli ještě více než nyní. Vláda dosud počítala s 23 procenty.

Dolejš zároveň odmítá výrazně nižší daně pro většinu zaměstnanců. „Znamenalo by to buď značný růst deficitu, nebo masivní škrty. Takový rozpočet nepodpoříme,“ uvedl.

U některých norem, které se nevztahují k rozpočtu, požaduje sociální demokracie projednání ve zrychleném režimu. „Týká se to třeba dětských jeslí, ochranného účtu pro lidi v exekuci nebo ochraně před neoprávněnou exekucí,“ vyjmenovala poslankyně Kateřina Valachová.

Opozice je přesvědčena, že vláda některé návrhy záměrně blokuje. „Zákony jsou zaparkované ve sněmovně a jsou zařazovány tak, že není možné je projednat,“ míní předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Zákony, které zřejmě spadnou pod stůl

Zákon o státním zastupitelství, podle kterého by nejvyššího žalobce nemohla ze dne na den odvolat vláda

Pravidla pro lobbing, tedy zavedení veřejně přístupného registru lobbistů a lobbovaných, umožňující sledovat lobbistickou stopu v legislativním procesu

Úpravy manželství (svatby stejnopohlavních párů a protinávrh, aby sňatek mohli uzavírat jen muž a žena)

Co by parlament mohl stihnout schválit

Stavební zákon, který má zrychlit stavební řízení, které například u dálnic trvá až 13 let

Zálohované výživné, kdy by za neplatiče alimentů dávky posílal stát, peníze by vymáhal zpětně z dlužníků

Změny v exekucích zavádějící například chráněný účet nebo ochranu před neoprávněnou exekucí

Novela energetického zákona, která má zamezit praktikám takzvaných energetických šmejdů

Hromadné žaloby, kdy by více spotřebitelů, třeba i stovky či tisíce, podávalo žalobu v jednom řízení před soudem

Větší pravomoci Vojenského zpravodajství, které by tajné službě umožnily sledovat internetovou či telefonickou komunikaci