Stačil jeden příhoz. Kunratický zámek stát vydražil za vyvolávací cenu

Zámek Kunratice je na prodej.

Zámek Kunratice je na prodej. Zdroj: ČTK

Zámek Štiřín.
Výjezdní zasedání vlády na zámku Štiřín.
Palác Broadway.
Palác Broadway.
Vydražená vila Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy
9
Fotogalerie

Aukce areálu historického zámku Kunratice přinesla vítěze. Kupci stačil jeden příhoz ve výši vyvolávací ceny 106,2 milionu korun. O dalším postupu se teprve rozhodne, stavbu by ráda získala také obec, stát ale může být spokojený: o Kunratice je zájem. To ale neplatí u mnoha dalších staveb, které se stát snaží už léta prodat. K největším „ležákům“ patří například pražský Palác Broadway.

„Do elektronické aukce areálu zámku Kunratice se přihlásili tři zájemci, přičemž ve stanoveném termínu požadovanou kauci 10 milionů korun složili dva z nich. V průběhu elektronické aukce padl jeden příhoz ve výši minimální vyhlašované ceny,“ popsala pro e15 Denisa Kulasová, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Vítězem se podle ní stala právnická osoba a úřad teď vyhodnotí výsledek aukce a stanoví další postup.

Zanedbaný trojkřídlý zámek je prázdný od roku 2014, do té doby v něm sídlilo entomologické oddělení Národního muzea. O zámek má ale už dlouho zájem městská část Praha-Kunratice, která loni apelovala na dohodu mezi státem a hlavním městem, jejichž zástupci tehdy jednali o směnách majetku. Zchátralý památkově chráněný objekt a přilehlé parky potřebují nejméně čtvrtmiliardovou opravu. Vedení Kunratic, které na podzim oznámilo, že je připravené potřebné stamiliony vynaložit, stále věří, že stát upřednostní veřejný zájem a využije možnosti neuzavřít kupní smlouvu s vítězem aukce.

Do prodeje má jít také státní barokní zámek Štiřín v obci Kamenice, který ÚZSVM převzal od ministerstva zahraničí. Rekonstruovaný zámek, k němuž přiléhá i golfové hřiště a rozsáhlé pozemky, slouží k pořádání různých setkání a konferencí, v roce 2022 tu například měla výjezdní zasedání vláda Petra Fialy. Obec Kamenice u Prahy i část veřejnosti žádá stát, aby se zámku nezbavoval. Podle starosty Pavla Čermáka by v barokní památce mohla sídlit školka a lékařské ordinace a pokračovat by tu mohly také společenské akce.

Výjezdní zasedání vlády na zámku Štiřín.Výjezdní zasedání vlády na zámku Štiřín.|Úřad vlády ČR

Čermák v otevřeném dopise ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi vyjadřuje obavy, že by mohl zámek skončit v ruských rukou. „Všechno nasvědčuje tomu, že tento majetek nevyčíslitelné hodnoty je dlouhodobě připravován pro konkrétního kupce. Ruský kapitál má s naším krajem bohaté zkušenosti, když přes britskou a kyperskou společnost budoval blízký luxusní golfový areál Prague Oaks,“ připomíná starosta Kamenice. Kvůli úsporám zvažovali ztrátový zámek prodat už dříve exministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo Andrej Babiš v době, kdy byl ministrem financí.

K prodeji je také už leta připraven Palác Broadway v ulici Na Příkopě v centru Prahy. Stát za něj chce téměř miliardu korun. O objekt ale stále není zájem – do aukce ho ÚZSVM vyslal neúspěšně už pětkrát. Palác se stát znovu pokusí prodat koncem února. (Mimochodem, na seznamu připravovaných státních aukcí je i pět jednotek bitcoinu, které stát získal zabavením z trestné činnosti a utržit za ni může i několik milionů korun.)

Palác Broadway ale není jediný „ležák“, zájem už dlouho nikdo nemá ani o rekreační areál v Rabyni na Benešovsku, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petr Smetkovi. Další aukční pokus se chystá na polovinu února. Majetkový úřad rozprodává areál po částech, jejichž celková vyvolávací cena přesahuje 130 milionů korun. Stát v minulosti avizoval, že z jeho prodeje odškodní klienty H-Systemu.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových měl v minulosti problémy i s vydražením dalších staveb. Například černošickou vilu odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře se podařilo prodat až na osmý pokus. Dům, který utrpěl rozsáhlé škody při požáru v roce 2019, vydražila podnikatelka v realitách Petra Kučerová. Zaplatila za něj 21 milionů korun, zlomek původně odhadované ceny. Vila prošla v posledních letech rekonstrukcí a majitelka ji dala před několika měsíci opět k prodeji. Tentokrát za ni chce bezmála 55 milionů korun. „Komplex, který byl budován na přelomu milénia, byl realizován s neomezeným rozpočtem, což je ostatně zřetelně patrné do dnes,“ píše se v prodejním inzerátu.

Vydražená vila Radovana Krejčíře v Černošicích u PrahyVydražená vila Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy|E15 Dominik Kučera