Stát chystá v rámci elektronické správy přes tři desítky nových služeb

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Stát plánuje spuštění více než tří desítek nových služeb, které mají zkvalitnit elektronickou komunikaci lidí a úřadů. Jednou z nich bude elektronický občanský průkaz, se kterým se počítá od roku 2018. Další služby budou přibývat. Počítá s tím Iniciativa 202020 kterou dnes zahájil premiér Bohuslav Sobotka.

Zavedením elektronického občanského průkazu s čipem, který obsahuje i elektronický podpis, by měla příští týden zabývat vláda. Počítá se i s vládním cloudem, ve kterém budou sdílené všechny služby eGovermentu. O tom by měla vláda jednat na podzim.

Iniciativa 202020, navržená hejtmanem Vysočiny Jiřím Běhounkem (ČSSD) a ICT Unií, má posunout Česko do roku 2020 v hodnocení úrovně eGovermentu podle metodiky OSN z 54. místa na světě mezi 20 nejvyspělejších zemí v Evropě. Česko toho chce dosáhnout prostřednictvím zavádění nových služeb v oblasti elektronizace státní správy, ale i zvyšováním informovanosti o službách, které již fungují. Podle Běhounka má iniciativa podporu všech parlamentních stran.

„Není žádným tajemstvím, že máme velké zpoždění, velké mezery, ale i velké příležitosti. Elektronizace státní správy je cestou moderního a prosperujícího státu,“ uvedl Sobotka. Z fungujících služeb zmínil kontaktní místa Czech Point, centrální registry nebo elektronické výpisy z rejstříků.

Podle prezidenta ICT Unie Zdeňka Zajíčka funguje v rámci eGovernmentu kolem 735 on-line služeb. O těch současných i plánovaných má informovat , který má sbírat i náměty občanů, jaké další služby by v rámci elektronické státní správy chtěli.

Zlepšení pozice Česka v oblasti elektronické státní správy je jednou z priorit vládního koordinátora pro digitální agendu Tomáše Prouzy. Česko podle něj v posledních letech zaostalo mimo jiné proto, že přestalo plnit některé dříve vzniklé iniciativy. Špatné hodnocení přikládá i tomu, že o některých službách občané neví. V některých oblastech je Česko i před vyspělými zeměmi, zmínil například on-line výpisy z rejstříku trestů nebo registru řidičů.